Britanniassa kätilöt kehottavat raskaana olevia naisia suojautumaan deltamuunnokselta rokotteella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britanniassa kätilöt kehottavat raskaana olevia naisia suojautumaan delta­muunnokselta rokotteella

Toukokuussa tehdyn kyselyn perusteella lähes 60 prosenttia raskaana olevista brittinaisista kieltäytyi rokotteesta, koska pelkäsi sen vahingoittavan lasta.

Britanniassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat kehottaneet raskaana olevia naisia ottamaan koronavirusrokotteen (kuvituskuva).

31.7. 15:41

Britanniassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat kehottaneet raskaana olevia naisia ottamaan koronavirusrokotteen sen jälkeen, kun tutkimus osoitti etenkin deltamuunnoksen kasvattaneen vakavien koronaoireiden riskiä raskaana olevilla.

Englannissa terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n kätilötyön johtaja Jacqueline Dunkley-Bent on ohjeistanut kätilöitä kannustamaan odottavia naisia suojaamaan itseään ja lapsiaan. Englannin julkinen terveydenhuolto suosittaa tulevia äitejä ottamaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotteen, sillä niitä on annettu jo 130  000 raskaana olevalle naiselle Yhdysvalloissa.

Rokotteen ottamista suosittelevat muun muassa gynekologi- ja kätilöjärjestöt. Vaikka Britannia on virallisestikin suosittanut rokotetta raskaana oleville huhtikuusta lähtien, gynekologijärjestön toukokuussa tekemän kyselyn mukaan lähes 60 prosenttia raskaana olevista naisista kieltäytyi rokotteesta, koska pelkäsi sen vahingoittavan lasta.

Heinäkuun lopulla julkaistu Oxfordin yliopiston tutkimus osoitti, että vakavista oireista kärsivien raskaana olevien naisten määrä sairaaloissa nousi merkittävästi sen jälkeen, kun deltamuunnoksesta tuli Britannian valtavirus toukokuussa. Sairaalahoitoon joutuneet odottavat naiset saivat aiempaa todennäköisemmin keuhkokuumeen, ja keuhkokuumeen saaneista kolmannes tarvitsi laitteellista apua hengittämiseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?