Iranin ja Israelin suhteet entistä tulehtuneemmat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin ja Iranin suhteet entistä kireämmät tuhoisan tankkeri-iskun jälkeen

Israelin ulkoministeri sanoo Iranin harjoittaman terrorismin vahingoittavan merenkulun vapautta. Israel pitää Irania vastuussa tuhoisasta tankkeri-iskusta.

Vanhassa kuvassa Mercer Steet on kiinnittynyt Rotterdamin satamaan.

31.7. 14:56

Israel vaatii YK:lta toimia Irania vastaan torstaisen öljytankkeri-iskun jälkeen. Israelilaisen miljardöörin omistamaan Mercer Street -nimiseen alukseen tehty epäilty lennokki-isku tappoi kaksi miehistön jäsentä Intian valtamerellä Omanin edustalla. Miehistön jäsenet olivat Britanniasta ja Romaniasta.

New York Timesin lähteiden mukaan vaikutti siltä, että hyökkäyksessä käytettiin useita iranilaisia lennokkeja, jotka iskivät aluksen komentosillalle ja sen alapuolella sijainneisiin oleskelutiloihin. Laivan omistava Zodiac Maritime piti perjantaisessa tiedotteessaan hyökkäystä merirosvoutena.

Lue lisää: Öljytankkeri joutui hyökkäyksen kohteeksi Omanin edustalla – kaksi merimiestä kuoli

Israelin ulkoministeri Yair Lapid sanoi Twitterissä Iranin harjoittaman terrorismin vahingoittavan merenkulun vapautta.

– Iran ei ole ainoastaan Israelin ongelma, vaan me kaikki kärsimme sen terroriteoista sekä sen aiheuttamista tuhoista ja epävakaudesta, Lapid kirjoitti.

Lapid kertoi määränneensä diplomaattinsa olemaan yhteydessä Yhdysvaltain ja Britannian hallituksiin sekä YK:hon.

Ulkoministeri kertoi myös korostaneensa Britannian-kollegan Dominic Raabin kanssa käydyssä keskustelussa, että iskuun tulee vastata painokkaasti.

Kukaan ei ilmoittautunut tankkeri-iskun tekijäksi, mutta iranilainen valtion omistuksessa oleva televisiokanava al-Alam nimitti iskua vastaukseksi Israelin iskuille Syyriassa alueella, jolla Iran tukee Syyrian hallintoa.

Myös merenkulkualan analyytikkoyhtiö Dryad Global piti iskua tunnusomaisena Israelin ja Iranin ”varjosodalle”.

Mercer Streetin omistavaa operaattoriyhtiötä Zodiac Maritimea johtaa israelilainen liikemies Eyal Ofer. Yhtiön mukaan alus kulki iskuhetkellä torstaina ilman lastia Tansaniasta Arabiemiraatteihin. Operaattoriyhtiö kertoi Yhdysvaltain laivaston turvanneen iskusta vioittuneen aluksen matkan suojaisaan sijaintiin.

Iran ja Israel ovat syytelleet toisiaan hyökkäyksistä toistensa aluksia vastaan usean vuoden ajan. Jännitteet alueella ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti pakotteita Iranille vuonna 2018. Pakotteiden asettaminen tapahtui sen jälkeen kun silloinen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?