Yhdysvaltain tautikeskus: Deltamuunnos on yhtä tarttuva kuin vesirokko - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain tautikeskus: Deltamuunnos on yhtä tarttuva kuin vesirokko – ”Sota on muuttunut”

Deltamuunnos leviää helposti, ja rokotetutkin voivat tartuttaa, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n uusi raportti.

30.7. 10:18

Deltamuunnos leviää kuin vesirokko, Yhdysvaltojen tautikeskus CDC on sisäisessä raportissaan kuvaillut, ja se tarttuu ihmisestä toiseen helpommin kuin mers, sars, ebola, tavallinen nuhakuume ja isorokko. Isorokko tosin on rokotteiden avulla hävitetty maapallolta.

”On tärkeää myöntää, että sota on muuttunut”, New York Timesin ja Washington Postin haltuunsa saamassa CDC:n raportissa kerrotaan.

Virasto on erittäin huolissaan deltamuunnoksen leviämisestä Yhdysvalloissa. Toimia viruksen leviämistä vastaan tarvitaan välittömästi, raportissa sanotaan.

Kalifornian yliopiston lääketieteen laitoksen puheenjohtaja Robert Wachter totesi Washington Postille olleensa erittäin paljon huolestuneempi CDC:n raportin luettuaan. Raporttia ei ole vielä julkistettu.

Deltamuunnostartunnassa sairastuneen ilmateihin kehittyy CDC:n mukaan kymmenen kertaa enemmän virusta kuin alfavariantissa, joka aiemmin oli Suomessakin vallitseva tautikanta. Alun perin valloilla olleeseen virukseen verrattuna deltamuunnoksen aiheuttamaan tautiin sairastunut kantaa nenässään ja kurkussaan tuhat kertaa suurempaa virusmäärää.

Rochelle P. Walensky johtaa Yhdysvaltojen Tartuntatautivirastoa.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa todetaan päivittäin noin 71 000 uutta koronatapausta päivittäin. Maassa on 335 miljoonaa asukasta. Yli 12-vuotiaista yhdysvaltalaisista 67 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 58 prosenttia täyden rokotesarjan.

Yksi rokoteannos ei vielä anna kovin hyvää suojaa viruksen deltamuunnokselta, ja vaikka täysi rokotesarja antaa hyvän suojan deltamuunnokselta, ei sen antama suoja ole sataprosenttinen.

Myös oireettoman tai lievän tartunnan saaneet rokotetut ihmiset voivat levittää deltamuunnosta.

CDC:n johtaja Rochelle P. Walensky kertoi tiistaina, että rokotetut mutta kuitenkin tartunnan saaneet ihmiset kantavat nenässään ja kurkussaan virusta jopa yhtä paljon kuin rokottamattomat.

Virasto suositteli tiistaina, että myös täyden rokotesuojan saaneet käyttävät sisätiloissa kasvomaskeja alueilla, joissa tartuntoja on todettu paljon.

Tiukempia ohjeita saattaa olla tulossa, sillä CDC:n sisäisessä raportissa sanotaan, että ”suurempi tartuttavuus ja tämänhetkinen rokotekattavuus huomioon ottaen yleinen maskienkäyttö on olennaista”.

Erityisesti suositeltavaa on, että rokotetut käyttävät maskeja riskiryhmäläisten läheisyydessä, CDC kirjoittaa.

CDC:n raportista nousee esiin huoli rokotteisiin liittyvästä viestinnästä. On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, että rokote suojaa tartunnalta ja on joka tapauksessa avainasemassa virukselta suojautumisessa.

Rokotevastaisuus on aiheuttanut suurta huolta Yhdysvalloissa, ja muun muassa Yhdysvaltojen Allergia- ja infektiotautien instituutin johtaja Anthony Fauci, presidentti Joe Biden ja CDC:n johtaja Rochelle P. Walensky ovat puhuneet ”rokottamattomien pandemiasta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?