Karjalan kalliopiirrokset Unescon listalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Unesco päivitti listansa – mukana suomalaisille läheinen kohde

Karjalan kalliopiirrokset ovat arvokkaat ja taidokkaat, Unesco summaa. Kallioille on ikuistettu tuhansittain kuvia, muun muassa joutsenia, hiihtäjiä ja valkovalaita.

Peri Nosin niemekkeellä Äänisten rannalla on satoja kalliopiirroksia.

4.8. 6:30

YK:n alaisuudessa toimiva Unesco on ottanut uusia kohteita arvostettuun maailmanperintöluetteloonsa, ja uusien tulokkaiden listalla on suomalaisia läheinen kohde Karjalasta.

Venäjän Karjalan tasavaltaan kuuluvan Äänisen ja Vienanmeren rannalla on lukuisia historiallisesti arvokkaita kalliokaiverruksia kivikaudelta.

Varhaiset karjalaiset ovat kaivertaneet 4 500 hahmoa 22 eri kohteeseen Äänisten itärannalla ja 11 eri kohteeseen Vienanmeren rannikolla Uikujoen suistossa 300 kilometrin päästä Äänisiltä.

Äänisillä kallioihin ikuistettiin lintujen ja eläinten kuvia sekä myös puoli-ihmisten ja puolieläinten. Geometriset kuviot todennäköisesti viittasivat aurinkoon ja kuuhun. Suurin piirroksista on nelimetrinen joutsen. Piirrokset ovat noin 6 200–4 600 vuotta vanhoja, kertoo teos Jääkauden voittajat: Nuotiolla villipeuraa, hirveä, norppaa, lohta.. (2020).

Kalliopiirrokset löydettiin jo 1848. Pietarin tsaarinajan loistoa tihkuvassa Eremitaasissa on graniittilaatta täynnä kivikauden vanhoja kaiverruksia.

Kuvan kallioon on kaiverrettu hiihtäjiä.

Vienanmerellä kalliopiirrosten aiheet olivat hieman toiset: kaiverruksissa on paljon metsästykseen ja purjehdukseen liittyvää kuvastoa ja ihmisten ja eläinten jalanjälkiä.

Uikujoen harvinaisuuksia ovat kuvat valkovalaista. Uikujoella on myös 2,5-metrinen kuva miehestä, jota munkit ovat myöhemmin nimittäneet paholaiseksi ja hakanneet piirroksen päälle ortodoksiristin.

Äänisten rannalle on kaiverrettu yhteensä 1 200 ja Vienanmeren rantakallioille 3 411 kuvioita. Kaiverruksia on löydetty vanhojen asuinalueiden ja hautapaikkojen läheltä.

Unescon mukaan alue kertoo hyvin neoliittisen ajan kulttuurista Fennoskandinaviassa ja kivikauden ihmisten luovuudesta. Järjestö kuvailee kaiverruksia erittäin korkeatasoisiksi.

Ääninen on Euroopan toiseksi suurin järvi Laatokan jälkeen. Sen rannalla on Karjalan tasavallan pääkaupunki Petroskoi, joka nimettiin jatkosodan suomalaismiehityksen aikana Äänislinnaksi.

Jatkosodassa Suomi ylitti vanhan talvisotaa edeltävän rajan ja tavoitteli Itä-Karjalan liittämistä Suomeen ja itärajan ulottaminen peräti Vienanmerelle saakka. Niin pitkälle rintama ei kuitenkaan missään vaiheessa ulottunut.

Ensimmäiset asukkaat ovat tulleet nyky-Suomen alueelle yli 10 000 vuotta sitten. Suomeen tultiin Karjalan kannakselta mutta mutta myös itärajan ja Suomenlahden yli. Karjalaisten heimon katsotaan naapureistaan erottuvaksi heimoiksi viikinkiajalla 700–800-luvuilla. Pähkinäsaaren rauha 1323 jakoi ensimmäistä kertaa heimon valtion rajan eri puolille.

Unescon maailmanperintölistaa koordinoiva komitea tapasi heinäkuussa Kiinassa kahden vuoden tauon jälkeen. Kaiken kaikkiaan Unesco otti listalleen 29 uutta kulttuuriperintökohdetta ja 5 luonnonperintökohdetta.

Unesco päätti poistaa Luoteis-Englannin Liverpoolin maailmanperintölistaltaan, koska järjestön mukaan uusi kaupunkikehitys on riisunut kaupungilta sen historiallisen arvon.

Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven astemittausketju ja luonnonperintökohteena Merenkurkun saaristo.

Kakatiya Rudreshwaran temppeli Intian Telanganassa on rakennettu 1200 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Tässä poimintoja listan uusista tulokkaista

Cordouanin majakka sijaitsee pienellä saarella Royanin kaupungin edustalla Ranskan Atlantin-rannikolla.

Turkki: Arslantepen kumpu

Ranska: Cordouanin majakka, Nizza

Intia: Kakatiya Rudreshwaran temppeli (Ramappa)

Saksa: Mathildenhöhe Darmstadtin taiteilijayhdyskunta

Italia: Padovan 1300-luvun freskot, Bolognan portiikit eli katetut jalkakäytävät tai hallit

Espanja: Paseo del Prado ja Buen Retiro, taiteen ja tieteiden maisema

Iran: Trans-Iranin rautatie

Norsunluurannikko: Sudanilaistyylisen moskeijat Norsunluurannikon pohjoisosissa

Slovenia: Arkkitehti Jože Plečnikin työt Ljubljanassa

Britannia: Luoteis-Walesin liuskekivimaisemat

Itävalta, Belgia, Tshekki, Ranska, Saksa, Italia, Britannia: Euroopan kylpyläkaupungit

Pohjois-Italian Padovan 1300-luvun freskot nousivat Unescon listalle. Kuvassa Antonius Padovalaisen basilika Padovassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?