Alaskassa annettu tsunamivaroitus suuren maanjäristyksen vuoksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Alaskassa annettu tsunamivaroitus suuren maanjäristyksen vuoksi

USA:n geologian keskuksen mukaan järistyksen voimakkuus oli 8,2.

29.7. 10:11 | Päivitetty 29.7. 12:12

Alaskan niemimaalla lähellä Perryvilleä on iskenyt suuri 8,2 magnitudin maanjäristys Suomen aikaa torstaiaamuna.

Yhdysvaltojen tsunamivaroituskeskus antoi varoituksen Tyynellemerelle muun muassa Yhdysvaltojen Guamiin, Havaijille ja Pohjois-Mariaaneille mutta valtaosa varoituksista on sittemmin kumottu. Esimerkiksi Japanissa ja Uudessa-Seelannissa tarkkaillaan tilannetta mahdollisten hyökyaaltojen varalta.

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan maanjäristys oli 8,2 magnitudia voimakas.

USGS:n mukaan maanjäristys oli 32,2 kilometrin syvyydessä.

Järistys tapahtui iltakymmenen jälkeen paikallista aikaa lähes sata kilometriä kaakkoon Perryvillen keskuksesta. Syrjäisen sijainnin vuoksi järistyksen ei kerrota ainakaan toistaiseksi aiheuttaneen henkilövahinkoja tai suuria aineellisia vahinkoja.

Perryville sijaitsee Alaskan niemimaalla, Perryvillen kohdalta 80 kilometriä kapealla niemellä Tyynenmeren äärellä Alasakan etelärannikolla. Asukkaita Perryvillessä on satakunta. Matkaa Alaskaan suurimpaan kaupunkiin Anchorageen noin 800 kilometriä.

Geologian tutkimuskeskus kertoo mitanneensa kaikkiaan viisi jälkijäristystä, kun varsinaisesta järistyksestä oli kulunut puolitoista tuntia.

Alueella esiintyy paljon maanjäristyksiä. Viime vuonna 62:n ja 145 kilometrin päässä Perryvillen järistyksestä mitattiin 7,8:n ja 7,6:n magnitudin järistykset, jotka geologian tutkimuslaitoksen mukaan todennäköisesti ennakoivat nyt iskevää järistystä.

Tyynenmerenlaatta ja Pohjois-Amerikan laatta törmäävät toisiinsa hieman Alaskan niemimaan eteläpuolella. Merellinen laatta työntyy Pohjois-Amerikan laatan alle synnyttäen syvänmeren haudan ja alityöntövyöhykkeen, jolla suuret maanjäristykset ovat yleisiä.

Modernin mitatun maanjäristyshistorian toisiksi voimakkain maanjäristys tapahtui vuonna 1964 250 kilometrin päässä Perryvillen järistyksestä.

Viime lokakuussa voimakkuudeltaan 7,5:n maanjäristys aiheutti tsunamiaaltoja Alaskan eteläisellä rannikolla, mutta silloin kukaan ei tiedettävästi loukkaantunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?