Demokraatit ja republikaanit löysivät sovun – valtava infrastruktuuriuudistus eteni Yhdysvaltain senaatissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Demokraatit ja republikaanit löysivät sovun – valtava infrastruktuuriuudistus eteni Yhdysvaltain senaatissa

Demokraatit ja republikaanit ovat neuvotelleet viikkoja uudistuksen sisällöstä.

Republikaanisenaattori Ron Johnson ja demokraattisenaattori Mark Kelly kävelivät senaattiin keskiviikkona.

29.7. 4:23

Yhdysvalloissa historiallinen infrastruktuuriuudistuspaketti etenee, sillä se sai tuen senaatin keskiviikkoisessa äänestyksessä, uutisoivat useat yhdysvaltalaismediat.

Äänestys on läpimurto viikkoja kestäneissä pakettineuvotteluissa. Senaatti äänesti paketin käsittelyn puolesta äänten jakautuessa 67–32. Paketin puolesta äänesti 50 demokraattia, ja heidän joukkoonsa liittyi 17 republikaania.

Demokraatit ja republikaanit eivät ole olleet täysin yhtä mieltä uudistuspaketin sisällöstä.

Yhdysvaltalaiskanava NBC kirjoittaa, että paketista äänestettiin vain tunteja sen jälkeen, kun republikaaneista ja demokraateista koostuva työryhmä ilmoitti löytäneensä sovun.

Kanavan mukaan sopu syntyi, kun osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen muun muassa varojen jaosta teiden ja julkisen liikenteen välillä. Aihe on hiertänyt osapuolia neuvotteluiden ajan.

Pakettiin kuuluu uusi 550 miljardin Yhdysvaltain dollarin lisäpanostus muun muassa teihin, siltoihin, sähköverkkoon ja internetyhteyksiin.

Jos paketti lopulta hyväksytään kongressissa, se kasvattaisi liittovaltiotason infrastruktuurirahoitusta aiempaa korkeammaksi.

Demokraattipresidentti Joe Biden kuvaili sopua vuosisadan merkittävimmäksi pitkän aikavälin investoinniksi infrastruktuuriin ja kilpailukykykyyn.

Mukaan on kuulunut rahoitusta myös niin sanottuun ”inhimilliseen infrastruktuuriin”, kuten ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön, lastenhoitoon, kouluihin ja sosiaalipalveluihin.

Republikaanit ovat aiemmin vastustaneet tätä, sillä heidän mukaansa pakettiin tulisi kuulua vain perinteistä infrastruktuuria kuten teitä, lentokenttiä tai laajakaistayhteyksiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?