Eläkeläismiehen kellarista löytyi panssarivaunu Saksassa – nyt häntä uhkaavat jättisakot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Eläkeläismiehen kellarista löytyi panssarivaunu Saksassa – nyt häntä uhkaavat jättisakot

Saksalaismiehen asuintalon kellarista löytyi vuonna 2015 toisen maailmansodan aikainen panssarivaunu ja muita sotaesineitä, joista osan epäillään olevan yhä toimintakuntoisia.

Telaketjuttoman panssarivaunun siirtämiseen kellarista tarvittiin 20 sotilaan yhdeksän tunnin työpanos.

27.7. 20:24

Saksassa on käynnissä erikoinen oikeusistunto, jossa käsitellään 84-vuotiaan eläkeläismiehen kellarista löytyneitä toisen maailmansodan aikaisia tavaroita, kertoo BBC.

Vuoden 2015 heinäkuussa miehen Heikendorfin kaupungissa Pohjois-Saksassa sijaitsevaan taloon tehtiin ratsia, jonka yhteydessä kellarista löytyi muun muassa natsi-Saksan aikaisen Panzerkampfwagen V Panther -panssarivaunu. Lisäksi miehen hallusta löytyi toisen maailmansodan aikaisia aseita ja ammuksia.

20 sotilasta työskentelivät tuolloin yhdeksän tuntia saadakseen telaketjuttoman panssarivaunun ulos kellarista.

Miehen hallusta löydettiin panssarivaunun lisäksi myös muun muassa toisen maailmansodan aikainen ilmatorjuntatykki.

Paikallisten viranomaisten kerrotaan saaneen vihiä miehen hallussa olevista esineistä berliiniläisiltä kollegoilta, jotka olivat aiemmin etsineet talosta varastettua natsitaidetta.

Oikeuskäsittely alkoi maanantaina Kielissä. Miehen puolustus vetoaa siihen, ettei aseista suurin osa ole enää toimintakuntoisia ja panssarivaunu oli hankittu alunperin romuna. Syyttäjien mukaan osa aseista on kuitenkin ollut käyttökelpoisia.

Operaatio sai osakseen runsasta huomiota vuonna 2015.

Syyttäjät ovat esittäneet miehelle jopa kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja 500 000 euron suuruista sakkoa. Miehen on myös luovuttava hallussaan olevista sotaesineistä. Vaatimukset perustuvat Saksan sota-aselakiin, jota miehen epäillään rikkoneen.

Eläkeläismiehen asianajajan mukaan yhdysvaltalainen museo on ilmaissut kiinnostuksensa panssarivaunua kohtaan ja useat saksalaiset keräilijät ovat olleet mieheen yhteydessä muiden esineiden tiimoilta.

Asiaa käsitellään oikeudessa uudelleen keskiviikkona, ja tuomio on määrä antaa elokuussa. Miehen puolustuksen kerrotaan harkitsevan myöntymistä pienempään, noin 50 000 euron sakkorangaistukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?