SVT: Ruotsissa yli 25 000 ihmisellä todettu pitkittynyt korona – nämä ovat yleisimmät oireet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SVT: Ruotsissa yli 25 000 ihmisellä todettu pitkittynyt korona – nämä ovat yleisimmät oireet

Pitkän koronan saaneiden määrä on kasvanut viime kuukausina.

26.7. 20:46

Ruotsissa yli 25 000 ihmisellä on lokakuusta 2020 alkaen diagnosoitu koronaviruksen aiheuttaman taudin pitkä muoto (long covid), jossa oireet jatkuvat jopa useita kuukausia tartunnan saamisen jälkeen, SVT uutisoi.

Yleisimmät oireet ovat SVT:n selvityksen mukaan aivosumu ja kognitiiviset vaikeudet, kivut ja heikentynyt keuhkojen toiminta. Pitkän koronatartunnan saaneiden määrä on kasvanut viime kuukausina. Sosiaaliviranomaiset olivat tilastoineet noin 11 000 pitkän koronan diagnoosin saanutta perusterveydenhuollossa huhtikuuhun 2021 mennessä.

Pitkän koronan saaneiden hoito ja itse diagnoosikin jakavat kuitenkin mielipiteitä Ruotsissa. SVT:n haastattelema lääkäri arvostelee sitä, jos pitkä korona todetaan potilaalla, jolla ei ole koskaan virallisesti todettu koronatartuntaa ja pelkää, että joku muu terveydellinen ongelma jää huomioimatta sen takia.

IS uutisoi viime viikolla, että Suomessa on useita tuhansia koronavirustartunnan saaneita, jotka kärsivät pitkäkestoisesta koronasta. Jälkitaudin saaminen ei riipu sairastetun taudin vaikeusasteesta, sanoi neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.

– Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää yllättäen siltä, että nimenomaan nuorille, alle 30-vuotiaille ja lievän taudin sairastaneille, pitkäkestoinen korona tulee useammin kuin muille.

Roine varoitti, ettei ikä suojaa pitkäkestoiselta koronalta.

– Nuoriso yleensä ajattelee, että nuorena on epätodennäköistä sairastua vakavaan taudin kuvaan ja kuolla koronaan. Nyt kuitenkin tiedetään, että todennäköisyys saada pitkäkestoinen korona on 50 prosentin luokkaa nuorilla, jotka ovat sairastaneet lieväoireisen koronan.

Lue lisää: Emeritusprofessori: Suomessa on potilaita, joilla koronan oireet ovat kestäneet yli vuoden, eikä loppua näy – "Nuoriso yleensä ajattelee...”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markus Perola puolestaan kertoi, että eri tutkimuksissa oli arvioitu, että koronavirustartunnan saaneista jopa noin 20 prosenttia kärsisi pitkän koronan oireista. Eli 100 000 tartunnan saaneesta suomalaisesta jopa 20 000:lla olisi pitkittynyt korona.

Perolan mukaan pitkittynyttä tautia saatetaan sairastaa jopa 1,5 vuotta.

Lue lisää: Tämän listan 5 oiretta enteilevät pitkää koronaa – asiantuntija: ”Pahimmassa tapauksessa meillä on uusi kansantauti”

Pitkiä koronaoireita voi myös saada, vaikka olisi sairastanut varsinaisen koronavirusinfektion täysin oireettomana.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koronapositiivinen henkilö ajattelee sairastaneensa taudin vähällä tai saamatta lainkaan oireita. Sitten 8–12 viikon jälkeen alkaakin tulla jälkioireita.

Oirekirjo on laaja, joskin haju- ja makuaistin pitkäaikainen menetys tai heikkeneminen ovat pitkän koronataudin spesifejä oireita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?