Suomesta Maltalle matkustavan perheen kannattaa olla tarkkana – erikoinen sääntö ihmetyttää jopa ulkoministeriössä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomesta Maltalle matkustavan perheen kannattaa olla tarkkana – erikoinen sääntö ihmetyttää jopa ulko­ministeriössä

Matalan riskin maista voi saapua Suomeen tästä päivästä lähtien ilman koronatodistusta tai -testiä. Suomalaisten matkailijoiden kannattaa kuitenkin edelleen tarkistaa kohdemaan matkustusrajoitukset.

Koronaohjeistusta saapuvien lentomatkustajien aulassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 15. heinäkuuta.

26.7. 15:29

Valtioneuvosto päätti 22. heinäkuuta päivityksistä asetukseen, jolla ehkäistään ulkomailta saapuvien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen. Sen mukaan Suomeen saapuvilta edellytetään rokotustodistusta tai todistusta korkeintaan kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista.

Matalan riskin maista saapuvia vaatimus ei kuitenkaan koske. Ilman koronatestiä ja rokotustodistusta voi Suomeen saapua nyt seuraavista maista ja alueilta: Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

– Muiden henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Asetus astui voimaan tänään.

Osa näistä maista kuitenkin edelleen vaatii Suomesta saapuvilta todistuksia. Alla muutama esimerkki kyseisten maiden matkustusrajoituksista suomalaisten osalta:

Malta

Yli 12-vuotiaiden, rokottamattomien lasten matkustaminen Maltalle on tällä hetkellä hankalaa.

Välimerellä sijaitseva Malta on vaatinut 14. heinäkuuta alkaen kaikilta saapuvilta matkustajilta rokotustodistuksen.

Alle 5-vuotiaat lapset pääsevät maahan vanhempien kanssa ilman todistusta. 5–11-vuotiaat voivat matkustaa Maltalle vanhempien kanssa negatiivisella PCR-koronatestillä, joka on otettu 72 tuntia ennen maahan saapumista.

Maltan matkustusrajoituksissa on kuitenkin hämmentävä kohta liittyen yli 12-vuotiaisiin lapsiin. Malta vaatii maahan saapuvilta yli 12-vuotiailta rokotustodistuksen. Jos sitä ei ole, maahan saapuessa pitää esittää negatiivinen PCR-testitulos, minkä jälkeen joutuu kuitenkin 14 päivän pakolliseen karanteeniin.

Suomessa kansallisen ohjeistuksen mukaisesti koronarokotetta tarjotaan tällä hetkellä kaikille 16 vuotta täyttäneille ja niille 12–15 vuotiaille, jotka ovat alttiita vakavalle koronavirustaudille.

Jos siis suomalaisperhe, jossa on 9- ja 13-vuotiaat lapset, matkustaisi Maltalle, perheen 13-vuotias, joka ei ole saanut rokotetta, joutuisi jäämään kahden viikon karanteeniin.

Suurlähetystöstä kerrotaan, että Maltalta oli pyydetty lisäselvitystä asiasta, ja Malta oli vahvistanut kyseisen säännön pitävän paikkansa.

– En tiedä, onko tähän tulossa mitään muutoksia, koska tämä on tietysti aika erikoinen tilanne, konsulipalveluvirkailija Niina Olin kertoo.

Islanti

Kaikilta Islantiin saapuvilta matkustajilta vaaditaan korkeintaan 72 tuntia vanha koronatesti tai antigeenitesti.

Lisäksi vaaditaan kaksi koronatestiä, joista ensimmäinen tehdään heti maahan saapuessa ja toinen noin viisi päivää myöhemmin. Testien välinen aika pitää olla karanteenissa. Karanteenivaatimus ei kuitenkaan ole voimassa, jos matkustajalla on rokotustodistus.

Norja

Kaikki täysin rokotetut tai alle kuusi kuukautta sitten koronataudin sairastaneet pääsevät Norjaan vapaasti, kunhan maahan saapuessa on esittää tarvittavat todisteet.

Lisäksi suuresta osasta Suomea pääsee tällä hetkellä Norjaan ilman vaatimuksia. Ei kuitenkaan kaikkialta. Yleinen sääntö on, että tällä hetkellä oransseiksi merkityistä Kainuusta, Pirkanmaalta, Kymenlaaksosta, Varsinais-Suomesta, Uudeltamaalta ja Päijät-Hämeestä matkustavat turistit eivät voi matkustaa Norjaan, jos he eivät ole täysin rokotettuja tai hiljattain koronan sairastaneita.

Norjan hallituksen verkkosivuilta löytyy kuitenkin runsaasti poikkeuksia matkustusrajoituksiin.

KORONAPANDEMIAN vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet tästä päivästä alkaen. Maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat puolenyön aikaan.

Lue lisää: Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt – Finavia varoittaa ruuhkista, mutta matkailuala ei odota turistiryntäystä enää kesällä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?