”Musta sieni” jyllää koronapotilaiden keskuudessa Intiassa – yli 4 300 kuollut vaaralliseen infektioon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Musta sieni” jyllää koronapotilaiden keskuudessa Intiassa – yli 4 300 kuollut vaaralliseen infektioon

Uutistoimisto AFP:n mukaan Intiassa on todettu viimeisen kahden kuukauden aikana yli 45 000 ”mustan sienen” aiheuttamaa mukormykoosi-infektiota. Yksittäistapauksia on todettu myös Venäjällä.

Koronapotilaille annettiin huhtikuussa lisähappea Intian New Delhissä.

26.7. 2:37

Intiassa yli 4 300 ihmistä on kuollut ”mustan sienen” aiheuttamaan infektioon maanlaajuisten tapausmäärien noustessa kymmeniin tuhansiin, kertoo CNN.

Musta sieni eli mukormykoosi on sienen aiheuttama vaarallinen infektio, jota nähdään erityisesti koronasta toipuvilla potilailla, joiden immuunipuolustus on taudin vuoksi alhaisella tasolla.

Lue lisää: Intian koronapotilailla havaittu erittäin harvinaista ja tappavaa ”musta sieni” -infektiota

Infektio voi pahimmillaan olla tappava ja siitä kärsivien kuolleisuusaste on noin 50 prosenttia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Intiassa on todettu viimeisen kahden kuukauden aikana yli 45 000 mukormykoosi-infektiota ja maan terveysministeriön arvion perusteella noin puolet infektion saaneista on edelleen hoidettavana.

Bangalorelainen sieni-infektiosta kärsiviä potilaita hoitanut silmäkirurgi kertoi BBC:lle, että tapauksia voi olla huomattavasti enemmän, sillä maan terveydenhuollossa jää monia tapauksia huomaamatta.

Pahiten taudista ovat kärsineet Maharashtran ja Gujaratin osavaltiot, joissa sieni-infektioon on kuollut lähes 1 800 ihmistä.

Mukormykoositapauksia on CNN:n terveysministeriöiltä keräämien tietojen mukaan todettu pienissä määrin myös Nepalissa, Afganistanissa, Egyptissä ja Omanissa.

Toukokuussa Venäjällä havaittiin joitakin yksittäistapauksia, jotka eivät kuitenkaan olleet peräisin Intiasta.

Lue lisää: ”Musta sieni” -infektiota havaittu koronapotilailla Venäjällä – yhtä potilasta hoidetaan Pietarissa

Metshnikovin yliopiston kliinisen mykologian, allergologian ja immunologian osaston johtaja Nikolai Klimko kertoi tuolloin medialle, että sieni-infektio ei leviä ihmisestä toiseen. Myös CNN kertoo, että infektio ei ole tarttuva.

Yhtenä syypäänä korkeaan esiintyvyyteen on pidetty steroidien liiallista käyttöä koronapotilaiden hoitamisessa. BBC:n mukaan steroidit vähentävät tulehduksia keuhkoissa, kun kehon immuunijärjestelmä taistelee ylikierrokslla koronaa vastaan.

Tämän lisäksi steroidit heikentevät immuunijärjestelmän toimintaa ja nostavat sokeritasoja. Mukormykoosia aiheuttava sieni käyttää ravintonaan juuri sokeria.

Steroidien heikentämien koronapotilaiden ohella mukormykoosille alttiita ovat syöpäpotilaat, diabeetikot, HIV-potilaat sekä aliravitsemuksesta kärsivät.

Infektio alkaa usein nenän sivuonteloista, leviten sitten silmäkuoppaan, kasvoihin ja aivoihin. Sitä esiintyy myös keuhkoissa, iholla, mahalaukussa ja suolessa. Sienen aiheuttama kuollut solukko näkyy iholla mustina rakkuloina ja rupina.

Rajuimmissa tapauksissa potilaiden kasvoista on jouduttu poistamaan jopa silmiä, jotta infektio ei pääse leviämään aivoihin. Kudoksen poistamisen ohella tautia voi hoitaa Amfoterisiini B -nimisellä lääkkeellä.

Lääkettä tarvitsee CNN:n mukaan antaa kullekin potilaalle kolmesti päivässä neljän viikon ajan. Amfoterisiini B -lääkettä on kuitenkin ollut toukokuusta lähtien huonosti saatavilla.

Lue lisää: Intiassa jo pulaa ”musta sieni” -infektion hoidossa käytetystä lääkkeestä

Kesäkuussa joissain intialaissairaaloissa jouduttiin mahdottoman tilanteen eteen, kun lääkkeen käyttöä pyrittiin säännöstelemään.

– Valtava haaste on, annanko 11 potilaalle liian vähän lääkettä antamalla yhden annoksen, kun jokaisen potilaan tulisi saada kolme. Joudunko valikoimaan, ketkä saavat amfoterisiiniä? pohti banglalorelaisen St John’sin sairaalan lääkintäpalveluiden johtaja Sanjiv Lewin CNN:lle.

Amfoterisiini B:n lisäksi myös muista sieni-infektioiden hoidossa käytetyistä lääkkeistä on ollut pulaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?