Trooppinen myrsky uhkaa olympialaisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trooppinen myrsky Nepartak uhkaa olympialaisia – aallot voivat kasvaa jopa 15-metrisiksi

Trooppinen myrsky muodostuu Filippiinienmerellä Japanin kaakkoispuolella ja iskee maihin ensi viikon alkupuolella.

Trooppiset myrskyt muodostuvat tyypillisesti merellä. Trooppiset hirmumyrskyt – eli hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit – saavat energiansa lämpimästä merivedestä.

24.7. 20:56

Nepartakiksi nimetty myrsky varjostaa Tokion olympialaisia. Myrskyn vaikutuksia tullaan näkemään olympialaisissa, Ilmatieteen laitos kertoo.

Myrskyn uskotaan osuvan maihin tiistaina ja keskiviikkona Japan Timesin mukaan.

Lehti kertoo, että soutukisoja on aikaistettu rajuilman uhan vuoksi.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että myrsky jää trooppiseksi myrskyksi eikä kasva trooppiseksi hirmumyrskyksi, joita alueella kutsutaan taifuuneiksi. Hirmumyrskyissä 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 33,0 metriä sekunnissa.

Japan Timesin haastattelema asiantuntija arvioi, että trooppinen myrsky tuskin aiheuttaa tuhoa maissa mutta merellä aallot saattavat hyvin olla 10–15-metrisiä rannan tuntumassa, mikä saattaa vaikeuttaa tiettyjä ulkourheilulajeja kuten purjehdusta ja lainelautailua.

– Toisin kuin maanjäristyksen ollessa kyseessä, voimme ennakoida taifuunin kulkua joten voimme varautua etukäteen, olympialaisten tiedottaja Masa Takaya kertoi toimittajille Japan Timesin mukaan.

– Mitä soutuun tulee, päätimme varmuuden vuoksi muuttaa aikatauluja, hän kertoi.

Tokion olympialaisia kisataan 23.7.–8.8.

Suomen Ilmatieteen laitos ennakoi, että mantereella on tiedossa ainakin kovia tuulia ja mahdollisesti myös rankkasateita.

Rajuilma on muodostumassa 1 800 kilometriä Honshun saarelta kaakkoon Filippiinienmerellä.

Samannimisiä taifuuneja ja trooppisia myrskyjä on nähty Tyynellämerellä useita. Sana Nepartak viittaa mikronesialaisen Kosraen saaren taruston soturiin.

Vuonna 2016 Nepartakiksi nimetyn taifuunin iskiessä Koreaan ja Kiinaan kuoli yli sata ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?