Kiinalaisessa ydinvoimalassa ”vakava tilanne, joka kehittyy” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinalaisessa ydin­voimalassa ”vakava tilanne, joka kehittyy”

Kiinalaisviranomaisten mukaan säteilyvuoron uhkaa ei ole.

Taishanin ydinvoimala on jälleen uutisotsikoissa. Kesällä CNN uutisoi säteilyvuodosta, joskin viranomaiset kiistivät väitteet.

23.7. 11:35

Kiinalaisen ydinvoimalan vaurioituneet polttoainesauvat herättävät huolta laitoksen ranskalaisessa osaomistajassa, CNN uutisoi.

Electricite de Francen (EDF) edustaja kertoi torstaina, että ranskalaisfirma sulkisi ydinvoimalan, mutta päätös oli lopulta kiinalaisten käsissä. EDF:n mukaan kyse ”ei ole hätätilanteesta,” muuta kyseessä on ”vakava tilanne, joka kehittyy”. Jos reaktori olisi Ranskassa, se olisi jo suljettu.

Ydinvoimala on Taishanin ydinvoimala, joka sijaitsee Kiinan eteläisessä Guangdongin maakunnassa. Sitä operoi enemmistöosakkaana oleva China General Nuclear Power Group (CGN).

Kesäkuussa CNN uutisoi säteilyvuodosta Taishanin ydinvoimalassa. EDF:n tytäryhtiö Framatone vahvisti tuolloin ainoastaan työskentelevänsä ydinvoimalan kanssa ratkaistakseen ”voimalan suorituskykyyn liittyviä asioita”.

EDF kertoi myöhemmin, että voimalasta oli vapautettu harkitusti kaasua ilmaan sallitun rajoissa, kun laitoksessa pyrittiin ratkaisemaan ongelmaa. EDF:n mukaan jalokaasutasot ovat edelleen koholla reaktorissa.

Lue lisää: CNN: Kiinalaisessa ydin­voimalassa säteily­vuoto

CNN:n mukaan Framatone oli kuitenkin kertonut Yhdysvaltojen energiaviranomaisille, että Kiina oli nostanut sallittua säteilymäärää voimalan ulkopuolella, jotta voimalaa ei tarvitsisi sulkea.

Kiinan viranomaiset kiistivät, että voimala muodostaisi minkäänlaista vaaraa ja sanoivat, ettei voimalan ympäristössä ole mitattu poikkeavia säteilylukuja. Kiina on myös kiistänyt, että säteilyn raja-arvoja olisi nostettu, Reuters kertoo.

Lue lisää: Kiina: Taishanin ydin­voimalan lähellä ei poikkeavia säteily­tasoja

Viranomaisten mukaan ainoastaan viisi reaktorin yli 60 000 polttoainesauvasta on vaurioitunut eikä säteilyvuodon uhkaa ympäristölle ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?