Jo yli 200 CIA:n virkamiestä ja heidän perheen­jäsentään saanut mystisen "Havannan syndrooman" oireita – tutkimusten johtoon bin Ladenin jahdin johtaja

Havannan syndrooman syytä yritetään selvittää nyt entistä painokkaammin.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että Havannan syndrooman oireet ovat ”todellisia ja vakavia”

YLI 200 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n virkamiestä ja heidän perheenjäsentään on sairastunut niin sanottuun ”Havannan syndroomaan”, CIA:n johtaja William Burns kertoi torstaina yhdysvaltalaismedia National Public Radiolle.

Syndrooman oireiden on kerrottu olevan muun muassa päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta sekä neurologisia ongelmia kuten vaikeuksia puheen muodostamisessa.

Burns kertoo, että virasto yrittää nyt entistä painokkaammin selvittää syndrooman syytä. Tutkimuksia johtaa virkamies, joka on aiemmin johtanut muun muassa Osama bin Ladenin ajojahtia. Selvitykseen osallistuvan hoitohenkilökunnan koko on kolminkertaistettu.

– Olen vakuuttunut, että se, mitä meidän virkamiehemme ja heidän perheenjäsenensä sekä muut Yhdysvaltain hallinnon työntekijät ovat kokeneet, on todellista ja vakavaa, Burns sanoi haastattelussa.

Havannan syndrooman oireista alkoivat valittaa Yhdysvaltojen Kuuban-suurlähetystön työntekijät ensimmäisen kerran vuonna 2016. Suurlähetystö sijaitsee Kuuban pääkaupungissa Havannassa. Tapauksista on myöhemmin ilmoitettu myös Venäjällä, Euroopassa, Kiinassa ja muualla Aasiassa.

Viime viikolla Itävalta ja Yhdysvallat kertoivat tutkivansa raportteja yhdysvaltalaisten diplomaattien ja muiden virkamiesten Wienissä kärsimistä terveysongelmista.

Lue lisää: Itävalta ja Yhdysvallat tutkivat yhdysvaltalaisdiplomaattien kokemia mystisen "Havannan syndrooman" kaltaisia oireita Wienissä

Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian viime vuonna julkaiseman raportin mukaan syndrooman oireet ovat yhteneväiset sen kanssa, että työntekijät olisivat joutuneet suunnatun mikroaaltoenergian kohteeksi.

Lue lisää: Oudot oireet piinasivat Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa – raportti tarjoaa vihdoin selityksen

Siitä huolimatta viranomaiset pitävät oireiden syytä epäselvänä, NPR kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?