Dubaissa valjastettiin lennokit luomaan keinotekoista sadetta – asiantuntija: ”Hyvin vaikeaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dubaissa valjastettiin lennokit luomaan keinotekoista sadetta – asiantuntija: ”Hyvin vaikeaa”

Suomalaistutkimuksen mukaan sateen keinotekoinen voimistaminen aavikolla sijaitsevissa Emiraateissa on erittäin hankalaa.

Arabiemiraatit haluaa saada sadetta aikaan keinotekoisesti.

22.7. 23:39

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on kuluneen viikon aikana testattu uutta teknologiaa sateen luomiseksi.

Muun muassa CBS News kertoo, että Dubaissa on tällä hetkellä noin 46 astetta lämmintä, ja raikkaampi ilma kelpaisi varmasti monelle. Maassa onkin nyt kokeiltu lennokkeja, jotka pystyvät ampumaan sähkövirtaa pilviin ja luomaan sen avulla sadetta halutulle alueelle.

Tutkijat ovat kertoneet, että sähkövirralla yritetään vauhdittaa pilvien tiivistymistä ja maanitella vesipisaroita tarttumaan yhteen.

– Kun pisarat yhdistyvät ja ovat riittävän suuria, ne putoavat sateena maahan, professori Maarten Ambaum Readingin yliopistosta selitti asiaa BBC:lle maaliskuussa.

Yhdysvaltalaislehti USA Today kertoo, että kiinnostus kyseistä teknologiaa kohtaan on noussut uudelleen pinnalle tällä viikolla, kun Arabiemiraattien kansallinen meteorologian keskus on julkaissut Instagramissa useita videoita kaatosateesta.

Muun muassa Independent kertoo, että kaatosateet olisivat juurikin lennokkien aikaansaannos.

Tunnetuin tapa muokata säätä on kylvää sadepilviä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sadepilvien kylvämisessä jääpilviin kylvetään tyypillisesti hopeajodidia, kun taas nestemäisiin pilviin kylvetään erilaisia suoloja. Tarkoituksena on kiihdyttää sadeprosessia. Kylväminen toimii vain pilvillä, jotka saattaisivat sataa muutenkin eli kylvämisellä ei luoda sadepilviä kuivasta ilmasta.

Arabiemiraatit on kertonut kylväneensä onnistuneesti pilviä viime vuonna ja saaneensa näin aikaan ylimääräistä sadetta.

Usa Today kertoo, että pilviä on kylvetty onnistuneesti myös Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa ja Thaimaassa.

Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan tieteellinen todistusaineisto pilvien muokkaamisen toimivuudesta on kuitenkin osittain ristiriitaista. Siitä huolimatta säänmuokkausta on tehty kaikkiaan noin 50 eri maassa.

Arabian niemimaalla sisämaassa sataa keskimäärin vain noin 100 millimetriä vuodessa. Kuvassa vesisadetta Dubaissa vuonna 2009.

Sähkön ampuminen pilviin on osa Arabiemiraattien vuonna 2017 käynnistämää valtavaa projektia, jossa selvitetään, voisiko vauraan valtion kuiville aavikoille saada lisää sadetta. Maa on antanut yhteensä noin 12,7 miljoonan euron edestä rahoitusta yhdeksälle eri tutkimusprojektille, joissa sadetta yritetään saada aikaiseksi, BBC kertoo.

Myös suomalaistutkijat ovat olleet mukana projektissa. 2020 vuoden syksyllä Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto saivat päätökseen hankkeen, jossa selvitettiin säänmuokkauksen toimivuutta laskennallisten pilvimallien avulla Arabiemiraateissa. Hankkeessa ei siis kylvetty pienhiukkasia ilmakehään, vaan asiaa tutkittiin sää- ja pilvimallinnuksen avulla.

Tutkimuksen mukaan sateen keinotekoinen voimistaminen on erittäin hankalaa.

– Mittaukset osoittivat, että sateen keinotekoinen voimistaminen Arabiemiraateissa on hyvin vaikeaa, koska ilmakehä on varsin kuiva, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen kiteytti tutkimustuloksen tiedotteessa tuolloin.

Tänä vuonna elokuussa ensi-iltansa saa kotimainen dokumenttielokuva Näin pilvet kuolevat, joka kertoo kyseisestä projektista.

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa vedestä on kova pula, ja sen riittävyys onkin jatkuva huolenaihe. Maassa on keksitty muitakin mielikuvituksellisia ratkaisuja ongelman selättämiseen, sillä muutama vuosi sitten Abu Dhabissa toimiva yritys kertoi aikovansa hinata valtavan jäävuoren Etelänavalta Emiraatteihin.

Tällä hetkellä maa tuottaa makeaa vettä poistattamalla merivedestä suolaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?