Näin panttivankidraama ruotsalaisessa vankilassa eteni – sieppaajat saivat läpi yhden vaatimuksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin panttivankidraama ruotsalaisessa vankilassa eteni – sieppaajat saivat läpi yhden vaatimuksen

Kaksi vartijaa otettiin keskiviikkona panttivangeiksi Eskilstunassa, Ruotsissa.

Panttivankidraama päättyi ilman, että kumpikaan panttivangeista loukkaantui.

22.7. 10:57

Ruotsalaismedia on kertonut uusia tietoja keskiviikkoisesta panttivankidraamasta.

Kaksi Hällbyn vankilan vankia otti panttivangeiksi kaksi vartijaa. Vartijat pääsivät vapaiksi tuntien jälkeen ja voivat olosuhteisiin nähden hyvin, vankiloista vastaava viranomainen on tiedottanut.

Poliisi sai kello 12.20 paikallista aikaa hälytyksen, että vangit olivat ottaneet panttivankeja ja linnoittautuneet heidän kanssaan vartijoiden huoneeseen Hällbyn vankilassa, Aftonbladet uutisoi. Vangit peittivät vartijoiden huoneen valvontakamerat.

Vangeilla on kerrottu olleen aseinaan hammasharjoihin kiinnitetyt partaterät.

Lue lisää: Molemmat vartijat on vapautettu – murhasta tuomitut vangit ottivat panttivankeja Ruotsissa

Vankila on korkeimman turvaluokituksen vankila ja panttivankeja ottaneet vangit istuvat pitkiä vankeustuomioita.

Toisen vangin kerrotaan olevan 30-vuotias mies, joka on tuomittu 18 vuodeksi vankeuteen vuonna 2016 Göteborgissa tapahtuneesta perheenisän murhasta. Poliisi epäili aikoinaan, että uhrin oli tarkoitus olla joku toinen. Teon motiivi jäi epäselväksi, Expressen kertoo.

Toinen vanki oli 24-vuotias mies, joka myös istuu 18 vuoden vankeustuomiota vuonna 2019 tapahtuneesta puukotuksesta. Hän asui uhrinsa kanssa.

Panttivankeja ottaneiden vankien on kerrottu istuvan 18 vuoden vankeusrangaistuksia murhista.

Hälytyksen jälkeen alkoi mittava operaatio. Paikalle saapui sekä poliisin että kriminaalihuoltoviraston neuvottelijoita ja poliisin erikoisyksikkö. Vankilan muu toiminta jäädytettiin. Aftonbladetin mukaan muut vangit olisivat huutaneet panttivangit ottaneille, että nämä antautuisivat.

Panttivangit ottaneiden vankien ensimmäinen vaatimus oli helikopteri. Tämän jälkeen he esittivät uuden vaatimuksen: kaksi kebabpizzaa vastineeksi yhden panttivangin vapauttamisesta. Pian tämän jälkeen he ehdottivat molempien vartijoiden vapauttamista vastineeksi siitä, että heidät siirretään Hällbyn vankilasta muualle, Aftonbladet kertoo nimettömiin lähteisiin nojaten.

Noin viisi minuuttia myöhemmin ottivat vangit jälleen yhteyttä neuvottelijoihin. Nyt vaatimuksena oli Aftonbladetin mukaan, että kaikki 20 vankia heidän osastollaan saisivat jokainen oman pizzansa ja vastineeksi he vapauttaisivat toisen panttivangeistaan. Neuvottelijat yrittivät saada vankeja vapauttamaan molemmat panttivangit, mutta tähän ei suostuttu.

Sen sijaan vangit suostuivat siihen, että toinen panttivangeista vapautettaisiin sen jälkeen, kun puolet pizzoista oli jaettu vangeille ja loput saisivat pizzansa sen jälkeen, kun vartija oli vapautunut.

Paikan päälle tuli myös poliisin helikopteri. Lopulta tilanne selvisi rauhanomaisesti.

Vankilan läheisessä pizzeriassa töissä ollut Beshar Toma sai soiton viranomaisilta ja häneltä tilattiin pizzat.

– He (kriminaalihuoltovirastosta) eivät sanoneet paljon tilatessaan. Ja minä en saanut maksua, he vain tulivat ja hakivat pizzat ja lähtivät, Toma kertoi SVT:lle.

Hieman ennen kello 19.30 paikallista aikaa ensimmäinen panttivanki pääsi vapaaksi. Pari tuntia myöhemmin vapautettiin toinen.

Kriminaalihuoltoviraston edustajan Jörgen From Nordinin tietojen mukaan vangeilla ei ollut enempää vaatimuksia.

– He tajusivat, ettei ollut montaa vaihtoehtoa jäljellä ja niistä paras vaihtoehto oli antautua.

Panttivankeja ottaneet vangit kuljetettiin poliisilaitokselle Eskilstunassa.

– Oletan, että heidät vangitaan ja, että käynnistyy oikeusprosessi, jos syytteet nostetaan. Jos heidät tuomitaan sieppauksesta, sijoitetaan heidät uudelleen. He eivät palaa Hällbyn vankilaan, kriminaalihuoltoviraston tiedottaja Stina Lyles arvioi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?