Pakoa yrittäneen prinsessa Latifan puhelinnumero löytyi Pegasus-vuodon yhteydessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pakoa yrittäneen prinsessa Latifan puhelinnumero löytyi Pegasus-vuodon yhteydessä

Löytö viittaa siihen, että Latifa on ollut vakoilun kohteena.

Prinsessa Latifan hyvinvointi herättää suurta huolta.

22.7. 0:34

Dubain prinsessa Latifan puhelinnumero on paljastanut tutkimuksissa, jotka liittyvät hakkerointiohjelmisto Pegasukseen. Löytö viittaa siihen, että Latifa oli jonkin Pegasuksen asiakkaan vakoilun kohteena.

Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Latifa on Dubain hallitsijan sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoumin tytär. Myös tämän entisen vaimon prinsessa Haya Bint al-Hussainin numero oli mukana niiden 50000 numeron joukossa, jotka Pegasuksen paljastaneet tiedotusvälineet saivat haltuunsa.

Prinsessa Latifa yritti paeta Arabimemiraatteihin kuuluvasta Dubaista lokakuussa 2018 suomalaisen ystävänsä Tiina Jauhiaisen avustuksella. Hänet kuitenkin pysäytettiin Intian valtamerellä ja vietiin takaisin Dubaihin.

BBC julkaisi helmikuussa videon, jonka Latifa kertoi kuvanneensa salaa. Siinä hän sanoo olevansa vankina Dubaissa sijaitsevassa huvilassa.

Kesäkuussa Latifan asianajajat välittivät julkisuuteen viestin, jossa hänen kerrottiin sanoneen, että hän on hiljattain matkustanut kolmeen Euroopan maahan. Sosiaalisessa mediassa oli sitä ennen ollut kuva hänestä Espanjassa.

Lue lisää: Kateissa olleen prinsessa Latifan nimissä annettiin lausunto – asian­ajajat toimittivat tekstin julkisuuteen

Prinsessa Haya puolestaan pakeni 2019 kahden lapsensa kanssa Britanniaan. Hän on kertonut avioliittonsa hajonneen Latifan pakoyrityksen jälkeen ja pelkäävänsä henkensä puolesta.

Arabiemiraatit on kiistänyt molempien naisten väitteet.

Pegasus on israelilaisen NSO-yhtiön kaupallinen vakoiluohjelma. Se osaa muun muassa tallentaa näppäinpainallukset, napata kuvakaappauksia, salakuunnella lennossa ääntä ja videota ja varastaa viestit muun muassa WhatsAppista, Facebookista ja Twitteristä sekä Androidin omasta sähköpostisovelluksesta.

NSO-yhtiö on myynyt murtoratkaisuja useisiin puhelimiin hallitusten, lainvalvojien ja tiedustelun käyttöön.

NSO on markkinoinut ohjelmaansa terrorismin ja rikollisuuden vastaiseen työhön. Usein tämäntapaisiin työkaluihin tarttuvat kuitenkin kansalaisiaan sortavat hallitukset. 17 mediayhtiön tekemän tuoreen selvityksen mukaan Pegasusta onkin käytetty jatkuvasti ja laajasti väärin.

Tietovuodossa mukana olevat puhelinnumerot eivät suoraan tarkoita sitä, että niissä olisi tai olisi ollut Pegasus-haittaohjelma. Mediat uskovat kuitenkin, että numerot ovat kytköksissä NSO:n asiakkaiden kohteisiin, jotka on identifioitu mahdollista vakoilua varten.

Laajassa selvityksessä havaittiin ainakin kymmenen hallitusta, joiden uskotaan syöttäneen numeroita järjestelmään. Näitä maita ovat Azerbaidzhan, Bahrain, Kazakstan, Meksiko, Marokko, Ruanda, Saudi-Arabia, Unkari, Intia ja Arabiemiraatit, Guardian kertoo.

Vaikuttaa siltä, että näistä maista ahkerimmin numeroita on syöttänyt Meksiko. Erityisen aktiivisia olivat olleet myös Arabiemiraatit ja Marokko.

Asianajajiensa kautta antamissaan lausunnoissa NSO kielsi ”virheelliset väitteet” asiakkaidensa toiminnasta, mutta sanoi ”jatkavansa kaikkien uskottavien väärinkäyttöväitteiden tutkimista ja ryhtyvänsä asianmukaisiin toimiin”.

Lue lisää: Laaja selvitys: Useiden maiden hallitusten epäillään vakoilleen satoja toimittajia, aktivisteja ja poliitikkoja israelilaisella hakkerointiohjelmalla

Lue lisää: Lehti: Khashoggin vaimo sai epäilyttäviä tekstiviestejä murhan aikoihin – viesteistä paljastui vakoiluohjelma

Lue lisää: Ranskan presidentti Macron mahdollisesti Pegasus-vakoilun kohteena

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?