Amazon-miljardööri Jeffrey Bezos lentää avaruuteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Oh my god!”– Näin Jeff Bezos kertoi avaruuslennostaan

Yhdysvaltalaismiljardööri on tehnyt matkansa Maan ilmakehän ja avaruuden rajalla.

Miljardööri Jeffrey Bezos pääsee vihdoinkin avaruuteen.

20.7. 12:57 | Päivitetty 20.7. 21:27

Amazon-miljardööri Jeff Bezos lensi avaruuteen yhdessä kolmen muun ihmisen kanssa iltapäivällä Suomen aikaa.

Blue Originin New Shepard -alus lähti matkaan erämaatukikohdasta Texasista, ja lento kesti noin kymmenen minuuttia.

Bezosin lisäksi avaruuteen lähtivät hänen veljensä Mark Bezos, 82-vuotias lentäjä Wally Funk sekä 18-vuotias opiskelija Oliver Daemen.

Lennon aikana Funkista tuli kautta aikojen vanhin avaruudessa käynyt ihminen. Kanssamatkustaja Daemen on puolestaan kaikkien aikojen nuorin avaruusmatkustaja.

Matkustajat palasivat Maan kamaralle ilmeisen hyvissä voimissa ja syöksyivät halaamaan läheisiään, kun Blue Origin -avaruusturismiyrityksen työntekijät tulivat päästämään heidät kapselista pois.

Kantoraketti kuljetti matkustajien käyttämän kapseli 76 kilometrin korkeuteen. Sitten kapseli irtosi ja jatkaa matkaansa 106 kilometrin korkeuteen. Matkustajat viettivät painottomassa tilassa noin neljä minuuttia. Lopuksi kapseli laskeutui kolmen laskuvarjon varassa.

Bezos on kilpaillut vuosituhannen alkupuolelta lähtien Virgin-miljardööri Richard Bransonin kanssa siitä, kumpi pohatoista ehtii ensimmäisenä avaruuteen. Branson kävi 11. heinäkuuta 86 kilometrin korkeudessa, mikä on muun muassa avaruushallinto Nasan käyttämän 80 kilometrin määritelmän mukaan avaruuden puolella.

Euroopassa rajana on kuitenkin pidetty sataa kilometriä, eli Kármánin rajaa. Bezos kävi lennon aikana myös Kármánin rajan tuolla puolen.

Bezosia on kritisoitu siitä, ettei hän käytä rahojaan muihin kohteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan tai koronapandemian aiheuttamien tuhojen korjaamiseen. Verkossa on julkaistu jopa vetoomus, jonka allekirjoittajat toivovat, että miljardööriä ei päästettäisi palaamaan lennoltaan takaisin Maahan. Tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa allekirjoituksia oli yli 163 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?