Muhammed-pilapiirroksesta tunnettu taiteilija Kurt Westergaard on kuollut – eli viime vuodet poliisin suojeluksessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Muhammed-pilapiirroksesta tunnettu taiteilija Kurt Westergaard on kuollut – eli viime vuodet poliisin suojeluksessa

Tanskalaistaiteilija sai tappouhkauksia pilapiirroksensa takia ja hän eli salaisessa osoitteessa, poliisin suojelemana viimeiset vuotensa.

Kurt Westergaard kuoli 86-vuotiaana.

19.7.2021 10:17

Tanskalainen taiteilija Kurt Westergaard on kuollut 86-vuotiaana, The Guardian uutisoi. Westergaardin perhe kertoi tanskalaismedialle, että mies oli kuollut nukkuessaan sairastettuaan pitkään.

Westergaard muistetaan erityisesti Muhammed-pilapiirroksestaan, joka julkaistiin Jyllands-Postenissa vuonna 2005. Profeetta Muhammedin kuvauksia pidetään islamissa tabuna ja jotkut muslimit pitävät niitä loukkaavina. Westergaardin piirrosta on pidetty kiistanalaisimpana 12 kuvasta, jotka julkaistiin tuolloin tanskalaislehdessä, sillä siinä turbaanin sisään oli piirretty pommi.

Piirrokset saivat aikaan protesteja ensin Tanskassa ja myöhemmin muualla maailmassa, BBC kertoo. Väkivaltaisuuksissa maailmalla kuoli kymmeniä ja useisiin Tanskan suurlähetystöön hyökättiin ja Damaskoksessa sijaitseva poltettiin. Tanskan hallitus sai valituksia muslimienemmistöisten maiden suurlähettiläitä.

Pilapiirrokset on yhdistetty myös ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen kohdistettuun terrori-iskuun, jossa kuoli 12. Lehti oli painanut pilapiirrokset uudestaan vuonna 2012.

Vuonna 2008 kolme tanskalaista lehteä julkaisi uudestaan taiteilijan pilapiirroksen sen jälkeen, kun kolme miestä oli pidätetty Westergaardin murhan suunnittelusta epäiltynä.

Vuonna 2010 tanskalaispoliisi pidätti veitsellä ja kirveellä varustautuneen somalimiehen Westergaardin talon luona. Miehen tarkoituksena oli tappaa pilapiirtäjä.

Westergaard joutui piiloutumaan tappouhkauksien takia. Hän vietti elämäänsä viimeiset vuodet poliisin suojelussa salaisessa osoitteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?