Itävalta ja Yhdysvallat tutkivat yhdysvaltalaisdiplomaattien kokemia mystisen "Havannan syndrooman" kaltaisia oireita Wienissä

Moni on kärsinyt esimerkiksi päänsäryistä, huimauksesta ja näköongelmista. Tutkijoiden teorian mukaan hyökkäyksissä käytettäisiin mikroaaltoja.

Yhdysvaltalaiset diplomaatit ja muut virkamiehet ovat kärsineet Wienissä oudoista terveysongelmista. Kuvassa Wienin Yhdysvaltain suurlähetystö.

Itävalta ja Yhdysvallat kertoivat lauantaina tutkivansa raportteja yhdysvaltalaisten diplomaattien ja muiden virkamiesten Wienissä kärsimistä terveysongelmista, jotka muistuttavat niin sanottua "Havannan syndroomaa".

Lue lisää: Oudot oireet piinasivat Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa – raportti tarjoaa vihdoin selityksen

Yhdysvaltalaislehti New Yorkerin mukaan syndroomasta aiemmin kärsineet ovat kokeneet outoja tuntemuksia äänistä ja paineesta päässään. Moni on kärsinyt esimerkiksi päänsäryistä, huimauksesta ja näköongelmista. Toistaiseksi selittämättömät hyökkäykset ovat aiheuttaneet jopa aivovaurioita.

Venäjän on epäilty olevan hyökkäysten takana. Tutkijoiden teorian mukaan hyökkäyksissä käytettäisiin mikroaaltoja.

Ensimmäiset vastaavat tapaukset raportoitiin Kuubassa vuonna 2016. Virkamiehet ovat kokeneet oireita myös esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä.

New Yorker kertoi perjantaina, että yli kaksikymmentä yhdysvaltalaista diplomaattia, tiedusteluviranomaista ja muita viranomaisia on kokenut Wienissä oireita sen jälkeen, kun Joe Biden astui presidentinvirkaan.

Lue lisää: Amerikkalais­virka­miehet kärsivät ”selittämättömistä terveys­vaivoista” – puolustus­ministeriö tutkii asiaa

Lue lisää: Lehti: Yhdysvaltojen Kuuban-lähetystön työntekijöiden oireet aiheutti ehkä mikroaaltoase

Lue lisää: Tältä kuulostaa Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa riivannut ääni – AP julkaisi 1. nauhoituksen epäillystä ääniaseesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?