Venäläismediat: Venäjä on ostanut lääkehappea Suomesta ja neuvottelee jo uusista eristä – maan koronatilanne huonontunut nopeasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläismediat: Venäjä on ostanut lääke­happea Suomesta ja neuvottelee jo uusista eristä – maan korona­tilanne huonontunut nopeasti

Venäjän teollisuus- ja kauppaministerin mukaan maa on jo ostanut lääkehappea Suomesta.

Terveydenhuollon työntekijä hoitaa koronaviruspotilasta Moskovassa heinäkuussa 2021.

16.7. 20:53

Venäjä on ostanut Suomelta koronapotilaiden hoitoon tarvittavaa lääkehappea. Lisäksi maa neuvottelee uusien erien ostamisesta Suomesta. Asiasta uutisoivat venäläinen uutistoimisto Tass ja talousmedia RBK.

Tassin mukaan asiasta kertoi Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov. Manturovin mukaan Venäjällä ei ole riittävästi omia resursseja lääkehapen tuottamiseksi.

– Neljä keskeistä hapen tuottajaa, Cryogenmash, Air Liquide, Linde ja Air Products, tuottavat happea maksimikapasiteetilla. Ne tuottavat päivässä yli 1 500 tonnia happea, joka on lähes kolme neljäsosaa koko maan tuotannosta, Manturov sanoi.

Tassin mukaan Venäjä on jo hankkinut lääkehappea Suomesta maan luoteis- ja pohjoisosien tarpeisiin. Lisäksi Venäjä neuvottelee siitä, että jatkossa se ostaisi 240 tonnia lääkehappea kuukaudessa Suomesta.

Koronatilanne Venäjällä on huonontunut kesän aikana nopeasti. Tilanne on ollut huono erityisesti Moskovassa ja Pietarissa, joissa kummassakin raportoitiin heinäkuun alussa yli sata koronavirukseen liittyvää kuolemaa päivässä.

Maassa on levinnyt erityisesti koronaviruksen deltavariantti. Kesä- ja heinäkuussa Pietarissa oli kymmeniätuhansia jalkapalloturisteja eri puolilta maailmaan.

Suomessa Pietarin ja Venäjän koronatilanne nousi julkisuuteen kesäkuussa, kun EM-kisoja katsomassa olleilla suomalaisilla todettiin runsaasti tartuntoja. Pietarista palanneilla suomalaisturisteilla on todettu yli 300 koronatartuntaa, joista on tullut jatkotartuntoja.

Venäjälle määrättiin järeät koronatoimet heti jalkapallon EM-kilpailujen päätyttyä. Heinäkuun 13. päivänä alkaneet rajoitukset ovat voimassa elokuun puoliväliin asti. Esimerkiksi kaikki urheilutapahtumat käydään ilman yleisöä.

Pietarissa Suomen peliä katsomassa ollut nainen kertoi aiemmin heinäkuussa Ilta-Sanomille, että suhtautuminen koronaan Venäjällä oli välinpitämätöntä.

– Ihmiset eivät välitä enää. Olen kuullut, että juuri kukaan ei pidä karanteeneja, hän kertoi.

Hän kertoi myös, että maan viranomaiset eivät seuraa karanteeneja kovin tarkasti.

Korjattu kello 21.15: Moskovassa ja Pietarissa raportoitiin heinäkuun alussa yli sata koronaan liittyvään kuolemaa päivässä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?