Biden: Venäjän ei tule käyttää energiaa aseena Ukrainan painostamiseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Biden: Venäjän ei tule käyttää energiaa aseena Ukrainan painostamiseen

Biden toisti huolensa Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta tavatessaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin Washingtonissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat torstaina Washingtonissa.

16.7. 1:46

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel näkevät, että Venäjän ei tule käyttää energiaa aseenaan naapureiden, erityisesti Ukrainan uhkailemiseksi tai painostamiseksi. Biden kommentoi asiaa päättäjien tapaamisen jälkeen.

Kommentissaan Biden toisti huolensa Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakentamista.

Merkel ja Biden tapasivat torstaina Washingtonissa.

Lehdistötilaisuudessa Merkel sanoi, että Ukrainan on pysyttävä energian läpikulkumaana. Liittokansleri näkee Nord Stream 2:n lisäprojektina, jonka ei ole tarkoitus korvata kaasun kulkua Ukrainan kautta.

– Muu loisi ilmiselvästi jännitteitä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvallat ja Saksa ovat läheisiä liittolaisia, ja suhde kukoisti etenkin Barack Obaman ollessa Valkoisessa talossa. Maiden suhde heikkeni hetkellisesti Donald Trumpin presidenttikauden ajaksi, kun Trump arvosteli Saksaa ja monia muita Nato-maita liian pienistä satsauksista puolustukseen. Hankauksia Trumpin ja Merkelin hallintojen välillä aiheutti myös kauppapolitiikka.

Bidenin nousu Yhdysvaltain johtoon on taas parantanut maiden välejä. Nord Stream 2 -hanke on ollut merkittävin kitkaa aiheuttava asia, koska Yhdysvaltojen mielestä se pelaa Venäjän pussiin. Yhdysvallat katsoo Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkevan putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, koska kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta.

Tapaaminen oli myös jatkoa Yhdysvaltain ja Saksan välien vahvistamiselle Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Vieraillessaan kesäkuussa Sakan pääkaupunki Berliinissä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehui, että "Yhdysvalloilla ei ole maailmassa parempaa ystävää kuin Saksa".

Merkelin vuonna 2005 alkaneen liittokanslerikauden on määrä päättyä syyskuun vaalien jälkeen, joten vierailu Yhdysvalloissa on todennäköisesti hänen virkakautensa viimeinen.

Merkel on kolmas ulkomainen ja ensimmäinen eurooppalainen valtionjohtaja, jota Biden isännöi presidenttikautensa aikana. Aikaisemmin Washingtonissa ovat käyneet Japanin ja Etelä-Korean johtajat.

Vierailu tapahtui samaan aikaan, kun Saksassa kamppaillaan tuhoisien tulevien kanssa. Useita kymmeniä ihmisiä on kuollut ja kateissa rankkasateiden ja tulvien jäljiltä. Lehdistötilaisuudessa Biden ilmaisi osanottonsa tulvien uhreille.

Juttua päivitetty Merkelin kommenteilla kello 2.15.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?