Joe Biden ja Angela Merkel pitivät tiedotustilaisuuden - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joe Biden ja Angela Merkel pitivät tiedotustilaisuuden

Merkel on tehnyt yhteistyötä neljän eri Yhdysvaltain presidentin kanssa.

15.7. 23:11

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tavannut Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin torstai-iltana Suomen aikaa.

Merkel on kolmas ulkomainen ja ensimmäinen eurooppalainen valtionjohtaja, jota Biden isännöi presidenttikautensa aikana. Aikaisemmin Washingtonissa ovat käyneet Japanin ja Etelä-Korean johtajat.

Vierailu tapahtuu samaan aikaan, kun Saksassa kamppaillaan tuhoisien tulevien kanssa. Useita kymmeniä ihmisiä on kuollut ja kateissa rankkasateiden ja tulvien jäljiltä. Merkel on sanonut olevansa järkyttynyt tilanteesta.

Biden ja Merkel keskustelivat muun muassa kauppasuhteista, koronapandemiasta, Afganistanin turvallisuustilanteesta ja Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta.

Tapaaminen on myös jatkoa Yhdysvaltain ja Saksan välien vahvistamiselle Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Vieraillessaan kesäkuussa Berliinissä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehui, että "Yhdysvalloilla ei ole maailmassa parempaa ystävää kuin Saksa".

Merkelin vuonna 2005 alkaneen liittokanslerikauden on määrä päättyä syyskuun vaalien jälkeen, joten vierailu Yhdysvalloissa on todennäköisesti hänen virkakautensa viimeinen.

Merkel on pitkän liittokansleriutensa aikana tehnyt yhteistyötä neljän eri Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Valkoinen talo on painottanut, että kyse on mitä suurimassa määrin työvierailusta eikä seremoniallisesta jäähyväisten jätöstä Merkelille.

Nord Stream hiertää

Yhdysvallat ja Saksa ovat läheisiä liittolaisia, ja suhde kukoisti etenkin Barack Obaman ollessa Valkoisessa talossa. Maiden suhde heikkeni hetkellisesti Trumpin presidenttikauden ajaksi, kun Trump arvosteli Saksaa ja monia muita Nato-maita liian pienistä satsauksista puolustukseen. Hankauksia Trumpin ja Merkelin hallintojen välillä aiheutti myös kauppapolitiikka.

Bidenin nousu Yhdysvaltain johtoon on taas parantanut maiden välejä. Merkittävin kitkaa aiheuttava asia on Nord Stream 2 -hanke, joka Yhdysvaltojen mielestä pelaa Venäjän pussiin. Yhdysvallat katsoo Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkevan putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, koska kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?