Dramaattiset kuvat ja videot: Poikkeukselliset tulvat ovat runnelleet Länsi-Eurooppaa, ainakin 69 on kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dramaattiset kuvat ja videot: Poikkeukselliset tulvat ovat runnelleet Länsi-Eurooppaa, ainakin 69 on kuollut

Ainakin 69 ihmistä on saanut surmansa. Saksassa 1 300 ihmistä on kateissa.


15.7. 22:54 | Päivitetty 16.7. 8:51

Läntistä Eurooppaa koettelevat tulvat ovat vaatineet tähän mennessä kymmenien ihmisten hengen.

Perjantaiaamun viimeisimpien tietojen mukaan Saksan länsiosissa on kuollut jo lähes 60 ihmistä. Lisäksi naapurimaassa Belgiassa ainakin yhdeksän ihmisen kerrottiin saaneen surmansa.

Jopa satoja ihmisiä on edelleen kateissa rankkasateiden ja niitä seuranneen tulvimisen jäljiltä.

Tulvaveden vaurioittamia autoja Belgian Verviersissä 15. heinäkuuta.

Ihmisiä poistamassa tulvavettä tuhoutuneesta asunnosta Schuldissa läntisessä Saksassa.

Muun muassa saksalaislehti Bild kertoo, että Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa ei ole tietoa noin 1 300 ihmisen olinpaikasta. Saksalaismedia Deutsche Welle arvioi, että ihmisiin ei mahdollisesti ole saatu yhteyttä verkkoyhteyksien katkeamisen takia.

Tulvia on kuvailtu sellaisiksi, joita esiintyy kerran sukupolvessa. Laajoja tuhoja on syntynyt ainakin Saksan ja Belgian alueilla. Myös Luxemburg ja Hollanti ovat kärsineet tulvista.

Tulvat ovat aiheuttaneet tähän mennessä jo kymmenien ihmisten kuoleman läntisen Saksan alueella.

Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltiot Saksan länsipuolella ovat kärsineet pahimmin rankkasateista, jotka ovat saaneet joet tulvimaan yli rantapenkkojen.

Sademäärät ovat olleet kahden vuorokauden aikana jopa 148 litraa neliömetrille alueilla, joilla normaalisti sataa vain 80 litraa kuukaudessa, kertoo Guardian.

Erftstadtissa Saksassa on satanut rankasti.

Palomies työskentelemässä Hagen-Priorein tulvivalla päärautatieasemalla läntisessä Saksassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvaili tuhoja katastrofiksi. Hän kertoi olevansa järkyttynyt tilanteesta, jossa monet ihmiset ovat tulva-alueilla.

– Ajatukseni ovat kuolleiden ja kadoksissa olevien ihmisten perheiden luona, hän sanoi valtiovierailullaan Yhdysvalloissa.

Samassa yhteydessä myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi osanottonsa tulvien uhreille.

Tulvavesi on romahduttanut useita taloja Saksan länsipuolella.

Tulvan tuhoama auto Schuldissa Saksassa.

Useat mediat ovat kertoneet kahden Saksassa kuolleen olleen pelastuslaitoksen työntekijöitä. Helikoptereihin sijoitetut pelastustyöntekijät ovat pelastaneet talojensa katoille paenneita asukkaita. Esimerkiksi Schuldin kunnassa useita taloja on sortunut korkealle nousseiden tulvavesien vuoksi.

Tulvan kasaamia autoja liikenneympyrässä Verviersin kaupungissa Belgiassa.

Kokonainen leirintäalue on peittynyt vedellä Roermondissa Alankomaissa.

Saksassa ja Belgiassa armeija on suorittanut evakuointeja. Chaudfontainen kaupungissa Belgiassa on jouduttu evakuoimaan lähes 1 800 ihmistä. Saksan Leverkusenissa evakuoitiin satoja ihmisiä sairaalasta. Belgian kolmanneksi suurimman kaupungin Liegen asukkaat on myös määrätty jättämään kotinsa, kertoo BBC. Niitä, jotka eivät pääse lähtemään on kehotettu siirtymään rakennusten ylempiin kerroksiin.

Ranskan, Belgian ja Hollannin läpi virtaavaan Maas-joen pinnan odotetaan nousevan jopa puolitoista metriä. Pelkona on myös lähellä Liegeä sijaitsevan padon pettäminen.

Myös Hollannissa joen varrella sijaitsevien kylien ja kaupunkien asukkaat on määrätty evakuoitumaan. Hollannin Maastrichtissä määräys koskee kahdessa kaupunginosassa 10 000 ihmistä ainakin perjantaihin saakka.

Geul-joki on tulvinut Valkenburgin keskustassa Alankomaissa.

Belgialaisen Rochefortin pormestari Corine Mullens sanoi torstaina RTL-tv-kanavalle tilanteen olevan poikkeuksellinen.

– Useat tiet ovat kokonaan tulvan alla ja virtaus on voimakas. Siellä ei ole mahdollista päästä liikkeelle edes veneellä.

Rochefortin pormestarin mukaan vesi on peittänyt kauttaaltaan useita kaupungin teitä.

Tulviva katu Rochefortissa.

Kovien sateiden ja tulvien odotetaan jatkuvan Saksan länsiosissa perjantaina. Monet alueen koulut ovat olleet suljettuina torstaina. Moottoriteiden ja rautateiden liikenne on ollut osin poikki, ja ainakin 200 000 ihmistä on joutunut olemaan ilman sähköjä.

Viikonlopun aikana sadealueen odotetaan liikkuvan pois Länsi-Euroopan pahimmin runnelluilta alueilta hitaasti kohti etelää ja lounasta.

Juttua päivitetty kello 4.00. Lisätty tieto Saksassa kadoksissa olevista ihmisistä kello 5.21.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?