Estonian autoramppi on auki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Estonian hylylle tehdyissä sukelluksissa uusi erikoinen havainto: Autoramppi on täysin auki – ”Meillä on täysi näkyvyys autokannelle”

Aikaisemmissa tutkimuksissa autorampin on havaittu olevan vain osittain auki.

Uudet tutkimussukellukset aloitettiin viime perjantaina. Tutkimusten on määrä kestää kymmenen päivää.

15.7. 17:04

M/S Estonian autoramppi on täysin auki, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR. Uudet tutkimussukellukset laivan hylyllä aloitettiin viime perjantaina.

Alus upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä.

Viron onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Rene Arikas kertoi, että aukinaiselta autorampilta on suora näkyvyys laivan autokannelle.

Aiemmissa tutkimuksissa rampin on todettu olevan auki vain osittain. Autokannen on voinut nähdä vain pienen raon kautta.

– Näemme, että autokannen edessä ei ole ramppia. Meillä on täysi näkyvyys autokannelle, Arikas kommentoi Postimees-lehdelle.

Arikas ei halunnut spekuloida syitä autorampin avautumiseen eikä myöskään sitä, onko avautuminen tapahtunut vasta aluksen uppoamisen jälkeen.

Estonian uppoamisen syynä on tähän asti pidetty hajonnutta keulavisiiriä, jonka seurauksena merivettä pääsi autokannelle.

Viron johtamaa edellistä tutkimusta vuosina 2005–2009 luotsanneen Margus Kurmin mukaan autoramppi oli suljettuna Estonian upotessa vuonna 1994.

Hänen mukaansa on vaikea uskoa, että luiska olisi laskeutunut itsestään alas. Kurm kertoi virolaisen Õhtulehden haastattelussa uskovansa, että ramppi on irrotettu jälkikäteen.

Kurmin oman aiemmin kertomansa teorian mukaan M/S Estonian uppoamisen syynä on törmäys sukellusveneen kanssa.

M/S Estoniaa tutkitaan Mesotechin kaikuluotaimella.

Perjantaina alkaneisiin uusiin sukellustutkimuksiin osallistuu onnettomuustutkintaviranomaisia sekä Virosta että Ruotsista.

Uusiin tutkimuksiin päädyttiin, kun tv-dokumentissa esitettiin viime vuonna kuvia hylyssä olevista repeämistä. Väliaikaisen lakimuutoksen myötä hylylle voidaan nyt tehdä tutkimussukelluksia.

Maanantaina Viron onnettomuustutkintaviranomaiset ilmoittivat tutkimuksissa löytyneen aiemmin tuntemattomia 10–15-metrisiä halkeamia.

Toistaiseksi ei tiedetä, syntyivätkö halkeamat Estonian uppoamisen yhteydessä vai sen jälkeen.

– Löytö on kiinnostava, mutta tietoja ei kannata ylitulkita ennen kuin meillä on tiedossa kokonaiskuva, Ruotsin valtion onnettomuustutkintaviranomaisten johtaja Jonas Bäckstrand huomautti uutistoimisto TT:lle.

Sukellusten on kerrottu kestävän kymmenen päivää. Hylystä on määrä ottaa 15 000–25 000 kuvaa, joiden avulla se 3D-mallinnetaan.

Lue lisää: Estonian rungosta löytyi uusia 10 – 15-metrisiä halkeamia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?