Lehti: Vladimir Putin valtuutti suljettujen ovien takana mittavan operaation, jotta Trump valittaisiin Yhdysvaltojen presidentiksi

The Guardianin mukaan asiakirjoista käy ilmi, että operaatiosta päätettiin Venäjän kansallisen turvallisuuden neuvostossa ja kokouksessa oli läsnä vakoilujohtajia ja ministereitä. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Guardianin mukaan tässä kokouksessa olisi puhuttu operaatiosta, jonka avulla Venäjä pyrki tukemaan Donald Trumpin valintaa presidentiksi. Venäjä kiistää väitteen.

15.7.2021 16:30

Venäjän presidentti Vladimir Putin valtuutti salaisen operaation Donald Trumpin tukemiseksi vuoden 2016 presidentinvaaleissa Venäjän kansallisen turvallisuuden neuvoston kokouksessa, joka pidettiin suljettujen ovien takana, The Guardian uutisoi.

Lehti pohjaa tietonsa asiakirjoihin, joiden se sanoo olevan Kremlistä vuodettuja dokumentteja. Lehden mukaan asiakirjat on näytetty riippumattomille asiantuntijoille, joiden mukaan ne vaikuttavat aidoilta. Satunnaiset yksityiskohdat vaikuttavat lehden mukaan täsmällisiltä ja asiakirjojen sävy ja pääsisältö ovat johdonmukaisia Kremlin turvallisuuspalveluiden toimintaperiaatteiden kanssa.

Ratkaiseva tapaaminen pidettiin 22. tammikuuta 2016 ja läsnä olivat Putin, vakoilujohtajat ja muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov sekä puolustusministeri Sergei Shoigu. Kreml on aikoinaan julkaissut kuvan osallistujista, joskin Kremlin mukaan tapaaminen käsitteli taloutta ja Moldovaa. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti Guardianille, että turvallisuusneuvoston kokouksessa olisi käsitelty Trumpia.

Asiakirjojen mukaan tapaamisessa käsiteltiin kuitenkin Trumpia ja sitä, kuinka Trump presidenttinä voisi auttaa turvaamaan Moskovan strategisia tavoitteita, jollaisiksi luettiin esimerkiksi ”sosiaalinen myllerrys” Yhdysvalloissa ja Yhdysvaltojen presidentin neuvotteluaseman heikkeneminen.

Asiakirjoissa Trumpia kuvaillaan ”impulsiiviseksi, henkisesti epävakaaksi ja epätasapainoiseksi yksilöksi, joka kärsii alemmuuskompleksista”. Niissä vaikutetaan vahvistavan, että Kremlillä olisi jonkinlainen kompromat eli aineistoa, joka voi olla Trumpille vahingollista. Asiakirjassa viitataan liitteeseen, jonka sisällöstä ei ole varmuutta.

Asiakirjoissa sanotaan, että Trumpin nousu presidentiksi palvelisi Venäjän etua.

– On akuutisti tarpeellista käyttää kaikkea mahdollista voimaa, jotta voidaan helpottaa hänen (Trump) valintaansa Yhdysvaltain presidentin tehtävään, asiakirjoissa sanotaan.

Asiakirjojen sisältö on linjassa sen kanssa, mitä jo aiemmin on tiedetty. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat todenneet, että Venäjä pyrki vaikuttamaan vuoden 2016 vaaleihin Trumpin hyväksi. Maaliskuussa julkaistun tiedusteluraportin mukaan Venäjä pyrki myös edistämään Trumpin valintaa vuoden 2020 vaaleissa, jotka Trump tosin hävisi.

Lue lisää: Tuore tiedustelu­raportti: Venäjä yritti auttaa Trumpin voittoon myös viime vaaleissa

Lisäksi aiemmin on uutisoitu, että Venäjällä olisi mahdollisesti arkaluontoista sisältöä Trumpista. Väite nousi esille muun muassa vuonna 2016 kohutussa Steelen muistiossa, joka oli entisen brittiagentin Christopher Steelen koostama muistio, jonka mukaan venäläisillä saattaisi olla arkaluontoista, seksuaalista materiaalia Trumpista tämän Venäjän-vierailulta ennen presidenttiyttä.

Tällaisen materiaalin olemassaololle ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta ja Steelen muistiota on kritisoitu siitä, että monet sen sisältämistä väitteistä eivät perustuneet ensi käden lähteisiin.

Putin kiisti, että Venäjällä olisi kyseenalaista materiaalia Trumpista.

Lue lisää: Putin kommentoi Trump-muistioiden kohuväitteitä: ”Hölynpölyä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?