Putinin mielestä venäläiset ja ukrainalaiset ovat samaa kansaa: ”Yksi kokonaisuus”

Venäjän presidentti perustelee pitkässä tekstissään sitä, miksi pitää venäläisiä ja ukrainalaisia samana kansana.

Vladimir Putin kirjoittaa Venäjästä ja Ukrainasta pitkälti Kremlin sivuilla julkaistussa tekstissä.

14.7.2021 16:51

Venäjän presidentti Vladimir Putin on avannut tuoreessa Kremlin sivuilla julkaistussa tekstissään lisää ajatuksiaan Venäjän ja Ukrainan välisestä suhteesta. Putin totesi kesäkuun lopussa Suorassa linjassa, jossa vastaili kansalaisten kysymyksiin, pitävänsä venäläisiä ja ukrainalaisia samana kansana.

– Suoran linjan aikana, kun minulta kysyttiin Venäjän ja Ukrainan suhteesta, sanoin venäläisten ja ukrainalaisten olevan yksi kansa – yksi kokonaisuus. Näiden sanojen takana ei ole lyhyen ajan harkinta eikä niihin kannustanut nykyinen poliittinen konteksti. Ne ovat sitä, mitä olen sanonut lukuisissa tilanteissa ja, joihin uskon vakaasti, Putin kirjoittaa.

Tämän jälkeen Putin kirjoittaa pitkälti Venäjän ja sen lähialueiden historiasta perustellakseen näkemystään.

– Moderni Ukraina on täysin neuvostoajan tuote. Me tiedämme ja muistamme hyvin, että se muodostui merkittäväksi osaksi historiallisen Venäjän maaperästä, Putin kirjoittaa.

Putin syyttää Ukrainan johtajia ja liittolaisia siitä, etteivät ne huomioi faktoja. Putin väittää, että Neuvostoliitto ja myöhemmin Venäjä ovat tukeneet Ukrainan itsenäisyyttä.

Putin puolustelee myös vuoden 2014 tapahtumia. Tuolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan ja vastoin kansainvälistä oikeutta liitti alueen itseensä.

Putin kuitenkin väittää, että Ukraina on vedetty osaksi Euroopan ja Venäjän välistä geopoliittista kiistaa ja, että Ukrainasta olisi tehty ”este” osapuolten välillä. Putin syyttää länsimaisia tahoja venäjänvastaisuudesta.

– Tuli tarve anti-Venäjä-konseptille, jota me emme koskaan hyväksy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?