Taleban teloitti antautuneita sotilaita Afganistanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taleban teloitti antautuneita sotilaita Afganistanissa

Taleban pitää hallussaan jo suurta osaa Afganistania ja vaatii hallituksen joukkoja antautumaan.

13.7. 20:25

Taleban on viime viikkoina vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta samaan aikaan kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot jatkavat vetäytymistään.

Tiistaina talebankomentaja ilmoitti, että Taleban ei halua viedä taisteluja Afganistanin kaupunkeihin, vaan vaatii hallituksen joukkojen mieluummin antautuvan.

Strategia on sama, jota Taleban käytti jo noustessaan ensimmäisen kerran valtaan 1990-luvulla. Silloin järjestö eristi kaupungit ja maakuntakeskukset pakottaen heimovanhimmat neuvottelemaan rauhasta.

Lue lisää: Taleban kiihdyttää hyökkäyksiään Afganistanissa – iski merkittävään kaupunkiin ensi kertaa USA:n vetäytymisen alettua

Tiistaina CNN kuitenkin julkisti videon, jolla Talebanin väitetään teloittavan 22 vangiksi antautunutta hallituksen armeijan erikoisjoukkojen sotilasta. CNN on vahvistanut lähteistään videon aitouden.

Vankien surmaaminen on vastoin Talebanin lupauksia antautuville.

Teloitus tapahtui Dawlat Abadin kaupungissa Fyryabin maakunnassa 16. kesäkuuta.

Erikoisjoukot olivat saapuneet kaupunkiin ja joutuneet kiivaaseen, kaksi tuntia kestäneeseen tulitaisteluun Talebanin kanssa. Ammusten loputtua kommandot antautuivat. Myöhemmin videolla näkyy, kuinka teloitettujen sotilaiden ruumiit lojuvat torilla.

Punainen risti on vahvistanut 22 surmatun sotilaan ruumiiden löytymisen.

Taleban on väittänyt videon olevan väärennetty ja hallituksen propagandaa, jolla yritetään estää antautumisia. Talebanin tiedottajan mukaan heillä on hallussaan 24 Faryabin maakunnassa vangittua sotilasta.

Agfanistanin puolustusministeriö kiistää Talebanin väitteet ja ilmoitti CNN:lle, että sotilaat ovat kuolleet.

Lue lisää: Taleban väittää hallitsevansa jo 85:tä prosenttia Afganistanista

Taleban kertoi perjantaina ottaneensa haltuunsa Islam Qalan raja-aseman, joka on tärkein rajanylityspaikka Afganistanin ja Iranin välillä.

Kansainväliset joukot aloittivat vetäytymisensä Afganistanista toukokuun alussa, ja valtaosa joukoista on jo poistunut maasta. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut, että kaikki yhdysvaltalaisjoukot poistuvat maasta 31. elokuuta mennessä.

Lue lisää: Biden: Yhdysvaltojen operaatio Afganistanissa päättyy elokuun lopussa

Vetäytymisen oli jo etukäteen arvioitu vahvistavan Talebania, joka onkin viimeisen parin kuukauden aikana hyökkäillyt aktiivisesti ja valloittanut laajoja alueita maan pohjoisosassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?