Koronatartuntojen määrä räjähti Hollannissa parissa viikossa – pääministeri pyysi anteeksi

Vielä perjantaina pääministeri Mark Rutte puolusteli hallituksensa toimia samalla kuin hän palautti voimaan ravintoloita, baareja ja yökerhoja koskevat rajoitukset uudelleen voimaan.

Kuva Amsterdamin keskustasta on otettu 19. kesäkuuta.

12.7.2021 19:29

Hollannin pääministeri Mark Rutte myönsi maanantaina, että koronavirusrajoitukset purettiin maassa liian varhain. Samalla hän pyysi Reutersin mukaan anteeksi sitä, että koronatartuntojen määrä on noussut Hollannissa korkeimmalle tasolle tämän vuoden kuluessa.

Tartuntojen määrä on noussut jyrkästi Hollannissa vajaassa parissa viikossa. Vielä kesä-heinäkuun vaihteessa päivittäiset tartunnat voitiin laskea sadoissa, mutta tuhannen tartunnan raja meni rikki 3. heinäkuuta.

Viime päivinä Hollannissa on raportoitu noin 8 000–10 000 koronatartuntaa vuorokaudessa. Maassa on vajaat 18 miljoonaa asukasta.

Viime perjantaina Rutte palautti voimaan baareja, ravintoloita ja yökerhoja koskevat rajoitukset, jotta nuorten aikuisten keskuudessa räjähdysmäisesti leviävät tartunnat saataisiin pysäytettyä. Suurin osa koronarajoituksista oli purettu vain kahta viikkoa aiemmin tartuntojen määrän laskettua.

– Se, minkä ajattelimme olevan mahdollista, osoittautui mahdottomaksi käytännössä. Harkintakykymme oli huono, ja olemme siitä pahoillamme. Pyydämme anteeksi, Rutte sanoi toimittajille maanantaina lehdistötilaisuudessa.

Vielä perjantaina Rutte pyrki toistuvasti puolustelemaan rajoitusten purkamista, kutsuen sitä ”loogiseksi askeleeksi”. Hän tyrmäsi myös syytökset, joiden mukaan hänen hallituksensa olisi mahdollisesti hoitanut työnsä huonosti.

Terveysviranomaiset ovat kritisoineet Rutten hallitusta voimakkaasti siitä, että se jätti varovaisuuden sikseen ja rohkaisi nuoria hollantilaisia lähtemään jälleen ulos.

Rajoitusten purun tueksi oli suunniteltu ravintoloihin sisääntulijoille terveystarkastusten ja pakollisten koronatestien järjestelmää, mutta se kaatui pian liikkeelle lähteneiden ihmisten valtavan määrän edessä.

Toistaiseksi Hollannin koronaryöpsähdys ei ole johtanut merkittävään kasvuun sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrässä. Syynä on tartuntojen leviäminen etupäässä nuorissa ikäluokissa, jotka selviävät koronasta useimmiten vanhempia ihmisiä helpommalla.

Samasta syystä myös koronaan kuolleiden määrät ovat pysyneet ainakin vielä alhaisina. Lisäksi ikäihmiset ja muut riskiryhmät ovat jo ehtineet saada koronarokotteensa, joka suojaavat heitä vakavalta sairastumiselta.

Oosterdam-ristelyaluksen miehistöä rokotettiin viime viikolla IJmuidenin satamaalueella.

Terveysministeri Hugo de Jonge sanoi kuitenkin perjantaina, että tartuntojen määrän ”ennennäkemätön” kasvu uhkaa johtaa myös sairaalapaikkojen täyttymiseen.

NL Times -lehden mukaan positiivisten tulosten osuus kaikista koronatesteistä oli viime viikolla keskimäärin 11,8 prosenttia, kun vielä alkuviikosta tiistaina se oli 4,5 prosenttia.

Lehden mukaan tilanne on erityisen paha vilkkaasta yöelämästään tunnetussa Amsterdamissa. Viranomaisten odotetaan julistavan seudun tilanteen ”erittäin vakavaksi”, joka on neliportaisen asteikon korkein taso.

Maailmalla vauhdilla leviävä, Intiasta alun perin löydetty koronan deltavariantti ei ole toistaiseksi saanut valta-asemaa Hollannissa, joskin sen osuus tartunnoista on nousussa. Vielä toistaiseksi yli 62 prosenttia maassa todetuista tartunnoista on ollut Britanniasta löytynyttä alfavarianttia.

Pääministeri Rutte kuvattuna perjantain lehdistötilaisuudessa, joka ei hänen omien sanojensa mukaan kuulunut hänen parhaimpiin esiintymisiinsä median edessä.

Koko väestöstä kaksi koronarokoteannosta on saanut tähän mennessä 38,7 prosenttia. NL Timesin mukaan rokotetilastoissa on kuitenkin nähtävissä merkkejä tahdin hidastumisesta.

Rutte kommentoi maanantaina myös perjantain lehdistötilaisuudesta saamaansa kritiikkiä myöntämällä, että kyseessä ei ollut hänen paras esiintymisensä median edessä.

– Meitä pyydettiin kritisoimaan omia päätöksiämme. Ei ollut oikein, että emme tehneet niin, Rutte sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?