Charlottesvillessä poistettiin kaksi etelävaltioiden kenraaleja esittänyttä patsasta

Jännitteet kenraali Robert E. Leen patsaan ympärillä johtivat elokuussa 2017 mielenosoitukseen, jonka yhteydessä valkoisen ylivallan kannattaja surmasi vastamielenosoittajan ajamalla tämän päälle autolla.

Työmiehet valmistelivat kenraali Robert E. Leen kiisteltyä patsasta siirtoon Virginian Charlottesvillessa lauantaina.

10.7.2021 20:40

Yhdysvalloissa Charlottesvillen kaupunki poisti lauantaina etelävaltioiden eli Amerikan konfederaation armeijaa sisällissodassa komentaneen kenraalin Robert E. Leen patsaan. Lähtöpassin sai myös toisen etelävaltioiden kenraalin, Thomas "Stonewall" Jacksonin, patsas.

Paikalla olleet katselijat hurrasivat, kun Leen ratsastajapatsas nostettiin kuorma-auton lavalle ja vietiin varastoon, kertoi BBC.

Yhdysvalloissa on satoja konfederaation muistomerkkejä, jotka joidenkin mielestä ovat merkkejä Yhdysvaltain historiasta ja etelän kulttuurista. Toisille ne kuitenkin muistuttavat orjuudesta ja rotusorrosta.

Jännitteet Leen patsaan kohtalosta johtivat elokuussa 2017 väkivaltaan. Tuolloin valkoisen ylivallan kannattajat osoittivat mieltä patsaan poistosuunnitelmia vastaan. Paikalle oli kerääntynyt ihmisiä myös vastamielenosoitukseen.

Lopulta valkoisen ylivallan kannattaja törmäsi autollaan vastamielenosoittajiin. Teon seurauksena yksi ihminen kuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?