Pfizer myönsi rokote­suojan hiipuvan puolen vuoden jälkeen – yhtiö hakee lupaa kolmannelle rokotteelle, Yhdysvaltain viranomaiset tyrmäsivät

Pfizerin mukaan rokote tarjoaa yhä 95 prosentin suojan koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan.

Lääkeyhtiöt haluaisivat vauhdittaa Yhdysvaltain viranomaisia kolmannen koronarokotteen kanssa. Kuvituskuva.

9.7.2021 8:04

Lääkeyhtiö Pfizer on ilmaissut huolensa koronarokotteensa tehosta erilaisia virusvariantteja kohtaan puoli vuotta rokottamisen jälkeen. Yhtiö kertoi varhain perjantaina aikovansa nyt satsata toden teolla kolmanteen tehosterokotteeseen, joka suojaisi ihmisiä mahdollisimman hyvin myös deltavariantilta. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja CNN.

Syynä ulostulolle ovat tutkimustulokset, jotka ovat lääkeyhtiön mukaan osoittaneet koronatartunnan riskin nousevan olennaisesti kuusi kuukautta rokotteen ottamisen jälkeen. Aktiivisesti kansalaisiaan rokottaneessa Israelissa raportoitiin hiljattain rokotesuojan hiipumisesta maassa. Israelin terveysministeriön mukaan rokotteen teho sekä koronavirustartuntaa että sen aiheuttamaa oireilevaa tautia vastaan putosi kesäkuussa 64 prosenttiin.

Pfizerin tieteellisen johtajan Mikael Dolstenin mukaan Israelissa syynä tartuntapiikille olivat tammi–helmikuussa rokotteen saaneiden ihmisten keskuudessa lisääntyneet tartunnat.

– Pfizerin rokote on erittäin tehokas deltavarianttia vastaan, mutta kuuden kuukauden jälkeen tartuntariski kasvaa, kun vasta-aineet, kuten on ennakoitukin, hiipuvat (elimistöstä), Dolsten sanoi The Guardianin mukaan.

Dolsten kuitenkin painotti, että jopa vasta-aineiden laskiessa Pfizer tarjoaa yhä 95 prosentin suojan koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan.

Pfizer ei julkaissut tarkkaa dataa Israelin tilanteesta, mutta Dolstenin mukaan tiedot julkistetaan pian.

Pfizer kertoi hakevansa tehosterokotteelleen elokuussa erikoislupaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA).

Vain muutama tunti sen jälkeen, kun lääkeyhtiö Pfizer oli antanut eilisen lausuntonsa, maan kaksi suurta toimijaa, FDA ja Yhdysvaltain tautikeskus (CDC), antoivat ajatukselle täystyrmäyksen. Viranomaisten mukaan lääkeyhtiö ei voi yksin päättää, milloin rokotetta tarvitaan ja milloin ei.

– Kaksi rokotetta saaneet amerikkalaiset eivät tarvitse tehosterokotetta ainakaan tässä vaiheessa, viranomaisten lausunnossa todettiin.

Lääkeyhtiöiden Pfizerin ja Biontechin mukaan tehosterokote voisi olla hyödyksi, jos se otetaan 6–12 kuukautta toisen rokotteen jälkeen. Näin voitaisiin saavuttaa paras mahdollinen suoja koronaviruksen eri variantteja kohtaan, Pfizer kertoi CNN:lle antamassaan lausunnossa.

Viranomaiset puolestaan totesivat, että tehosterokote tulee aiheelliseksi vasta sitten, kun sen todellinen tarve on tieteellisesti todistettu.

Juttua muokattu 9.7. kello 9.01: Päivitetty mm. Dolstenin lausunnoilla.

Juttua muokattu 9.7. kello 10.39: Korjattu CDC:n virheellistä kirjoitusasua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?