Matkustajat iloitsivat, kun pitkä tauko Helsingin ja Tukholman risteilyissä päättyi: ”Tuntui kuin olisi vangiksi jäänyt” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Matkustajat iloitsivat, kun pitkä tauko Helsingin ja Tukholman risteilyissä päättyi: ”Tuntui kuin olisi vangiksi jäänyt”

Helsingistä lähti ensimmäisen kerran liki puoleentoista vuoteen matkustajaristeily kohti Tukholmaa. Railakkaaksi meno ei vielä yltynyt, sillä koronavarovaisuus kulkee mukana.

Viking Linen Gabriella-aluksen käytävillä ja ravintoloissa oli hyvin väljää.

7.7. 7:30

Olipa niin mukava nyt lähteä, iloitsi Marja Vänskä, kun Viking Linen M/S Gabriella irtosi Katajanokan laiturista tiistaina iltapäivällä Suomenlinnan Kustaanmiekassa ihmisten vilkuttaessa ohi lipuvalle alukselle.

Eläkeläisrouvat Marja Vänskä ja Mirjo Mäkäräinen paistattelivat hellepäivää Gabriellan takakannella, mutta laivan riennot he aikoivat jättää väliin.

Tämä oli Vänskän ensimmäinen ulkomaanmatka puoleentoista vuoteen koronan suljettua rajat. Liki yhtä kauan on myös siitä, kun ruotsinlaiva on lähtenyt Helsingistä kohti Tukholmaa risteilymatkustajat kyydissään.

Henkilöliikenne autolautoilla Helsingin ja Tukholman välillä on ollut pandemian vuoksi pysähdyksissä maaliskuusta 2020 lähtien. Vasta tänä kesänä Viking Linen ja Tallinkin laivat palaavat reitille.

Ensimmäisenä ehti Viking Line, Tallinkin Silja Serenade aloittaa liikennöinnin 1. elokuuta. Koko pandemian ajan Tukholmaan on päässyt Turun kautta.

Helsingistä risteilyt alkoivat tunnustellen.

Tämä näkyi tiistaina Gabriellalla, jossa käytävillä ja ravintoloissa oli hyvin väljää. Helsingissä laivan kyytiin nousi viitisensataa matkustajaa, mikä on vain viidesosa siitä, mitä laivaan mahtuisi.

Takakannella ja laivan ravintoloissa oli alkuillasta rauhallista.

Juuri nyt pitäisi olla risteilymatkustamisen kuumin sesonki päällä ja laivojen normaalisti olla täyteen buukattuja.

Koronan vuoksi matkustajamäärä on nyt rajoitettu noin 75 prosenttiin, mikä näkyy muun muassa siinä, etteivät alimpien kansien hytit ole käytössä.

Meno takakannella ja laivan ravintoloissa oli alkuillasta rauhallista, ellei jopa vaisuhkoa verrattuna korona-aikoja edeltäneisiin risteilyihin.

Valtava laiva nielaisee muutaman sata matkustajaa sisuksiinsa niin, että välillä näytti kuin käytävillä olisi aivan tyhjää.

Matkustajista huomattava osa oli lapsiperheitä, joista useat olivat matkalla autonsa kanssa aikeena jatkaa lomaa muualle Ruotsiin.

Alkuun Tukholmaan risteillään epäsäännöllisesti. Viking Linellä reittiä kulkee toistaiseksi vain Gabriella korkeintaan joka toinen päivä. Epävarmuus koronasta ja rajoituksista näkyy.

– Moni on jättänyt matkan varaamisen hyvinkin myöhäiseen, toteaa Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Myös helsinkiläisille Tarja ja Johan Ehrströmille valinta oli pikainen.

Johan ja Tarja Ehrström aikovat jatkaa Tukholmasta autolla edelleen Skåneen lomailemaan.

– Vielä eilen pohdimme, lähdemmekö autolla Norjaan. Uutiset pitkistä autojonoista Norjan rajalla saivat päätymään laivalippuun Tukholmaan, kertoi Johan Ehrström.

He aikovat jatkaa Tukholmasta autolla edelleen Skåneen lomailemaan.

Maarianhaminassa ja aamulla Tukholmassa laivasta jää pois lähes puolet matkustajista. Mukana on myös risteilyfaneja, jotka ovat odottaneet pitkään pääsyä laivalle.

– Kyselytutkimusten mukaan monille etenkin laivan buffet-pöytä on ollut se juttu, jota on kaivattu, kertoi Gabriellan ravintolapäällikkö Erica Lehtinen.

Gabriellan ravintolapäällikkö Erica Lehtisen mukaan moni matkustaja on kaivannut laivan buffetpöytiä.

Lehtinen oli laivan seitsemännellä kannella toivottavassa matkustajia tervetulleiksi ja kertoi tavanneensa jo useita aiemmilta risteilyiltä tuttuja kasvoja.

Lehtisen mukaan kaikki risteilyvieraat eivät olleet vielä päättäneet, mitä tekevät laivan saavuttua Tukholmaan aamulla.

Heillä olisi mahdollisuus viettää päivä ihailemassa Tukholman nähtävyyksiä ennen kuin Gabriella suuntaa iltapäivällä takaisin Helsinkiin.

Henkilöliikenne autolautoilla Helsingin ja Tukholman välillä on ollut pandemian vuoksi pysähdyksissä maaliskuusta 2020 lähtien.

Päätöstä poistua laivasta hankaloittavat koronamääräykset.

Maissa käyvillä täytyy laivaan palatessa olla esimerkiksi esittää vähintään 14 päivää vanha todistus yhdestä rokoteannoksesta tai korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen covid-19-testitulos.

Suomen terveysviranomaiset tekevät toisen tarkastuksen Helsingissä.

Jos on saanut vasta yhden rokotuksen, on noudatettava terveysviranomaisten kehotusta käydä maksuttomassa covid-19-testissä aikaisintaan 72 tuntia kotiinpaluun jälkeen.

Mikäli sen sijaan pysyttelee laivalla pääsee takaisin Suomeen ilman todistuksia.

Laivaan oli keskiviikkona Ruotsista tulossa pari sataa uutta matkustajaa, mutta he eivät tule risteilylle, vaan jäävät Helsinkiin torstaina. Gabriella palaa Ruotsiin vasta ensi viikolla, sillä välissä se tekee erikoisristeilyitä Hankoon.

Jos matkustaja pysyttelee laivalla eikä poistu maihin Tukholmassa, pääsee takaisin Suomeen ilman todistuksia.

Myös Marja Vänskä jää kissanvahdiksi Tukholmaan odottamaan Gabriellan paluuta parin viikon kuluttua. Aiemmin 30 vuotta Ruotsissa asunut Vänskä odotti ilolla pääsyä suosikkikampaajansa luo Tukholmassa.

Vänskän kanssa kotiinsa Ruotsiin palasi Mirjo Mäkäräinen, joka oli ensimmäisen kerran sitten viime vuoden maaliskuun päässyt tervehtimään sukulaisiaan Maaningalla. Suomeen hän oli tullut lentämällä.

– Olihan se uskomaton juttu, kun laivat eivät kulkeneet näin pitkään aikaan. Tuntui kuin olisi vangiksi jäänyt, päivitteli Vänskä.

Eläkeläisrouvat paistattelivat hellepäivää Gabriellan takakannella, mutta laivan riennot he aikoivat jättää väliin.

-Meillä on omat eväät mukana, he kuittasivat tiedusteluihin buffetiin menosta.

Samoin kaavailivat Ehrströmit.

– Olemme tottuneet reissaamaan korona-aikana. Aiomme olla täällä tosi varovaisia. Kahvila on hytin vieressä, joten sieltä ehkä haetaan jotain. Ei tulisi mieleenkään mennä buffetiin. Kaikilla ihmisillä ei ole edes maskeja sisällä laivassa, huomautti Tarja Ehrström.

Sen sijaan he nauttivat tuomastaan samppanjasta kannella.

– Pullo olisi ollut kiva korkata Norjassa, mutta aukaistiin sitten täällä. Omat lasitkin tuotiin, naurahti Johan Ehrström.

Muokattu 7.7. klo 11.30: Gabriellan ravintolapäällikön nimi on Erica Lehtinen, ei Lahtinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?