Yhdysvallat jättää Afganistaniin turvallisuustyhjiön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Afganistanin hallituksen joukot ovat ahtaalla Yhdysvaltain jättämässä turvallisuustyhjiössä

Lähes autioksi muuttuneessa keskeisessä lentotukikohdassa odotetaan nyt Talebanin hyökkäystä.

Afganistanin armeijan helikopteri nousi maanantaina ilmaan Yhdysvaltain Bagramin lentotukikohdasta, joka sijaitsee noin 70 kilometriä Kabulista pohjoiseen.

6.7. 20:13

Afganistanissa eletään kriittisen murroksen hetkeä. Maan hallituksen turvallisuusjoukkoja testataan nyt kunnolla, kun suuri osa Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaista on poistunut maasta, ja joukot jäävät yksin taistelemaan alati vahvistuvaa äärijärjestö Talebania vastaan.

Symbolisesti tärkeä hetki koettiin perjantaina, kun viimeisetkin liittouman sotilaat poistuivat Bagramin lentotukikohdasta.

Viidenkymmenen kilometrin päässä pääkaupunki Kabulista sijaitseva Bagramin tukikohta on ollut tärkeä niin Kabulin kuin maan pohjoisosienkin turvallisuudelle. Sieltä Yhdysvallat on esimerkiksi operoinut Talebanin-vastaisia pommituslentoja.

Yhdysvaltain ilmatuen menettäminen on suuri isku afganistanilaisjoukoille.

Afganistanilaisjoukot saivat tietää ulkomaisten sotilaiden poistumisesta vasta lähdön jälkeen.

–  Emme tienneet heidän lähtöaikatauluaan. He eivät kertoneet meille, milloin lähtivät, sanoi tukikohdan uusi komentaja, kenraali Mirassadullah Kohistani toimittajille maanantaina.

Enimmillään kymmeniätuhansia sotilaita majoittanut laaja tukikohta on nyt suureksi osaksi autio.

Ulkomaalaisten joukkojen tilalle on tullut varmuus siitä, että tulossa on vihollisen hyökkäys. Tukikohdan uusi komentaja kertoo jo saaneensa raportteja Talebanin liikkeistä maaseudulla tukikohdan lähistöllä.

Jos Taleban hyökkää Bagramiin, yksi sen prioriteeteista on epäilemättä vankila, jossa pidetään yli viittätuhatta Taleban-vankia.

Kohistani vakuuttaa, että hänen joukkonsa pystyvät puolustamaan tukikohtaa Talebanilta. Sotilaita on kuitenkin tällä hetkellä vain noin 3 000.

Yhdysvallat jättikin jälkeensä valtavan turvallisuustyhjiön, jota ei ole helppo täyttää.

–  Jos vertaamme itseämme amerikkalaisiin, siinä on suuri ero, Kohistani myöntää.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema afganistanilaissotilas Bagramin tukikohdassa vakuutti taistelutahtoa, mutta kertoi tulivoiman puutteen mietityttävän.

–  Emme aio antautua, mutta me tarvitsemme aseita ja vahvaa tukea johtajiltamme, sotilas sanoo.

Yhdysvallat aloitti sotilaallisen operaationsa Afganistanissa 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Kahden vuosikymmenen sotilaallinen läsnäolo toi voittoja terrorismin vastaisessa taistelussa, mutta jättää jälkeensä erittäin hauraan maan.

Afganistanin pelätäänkin lipuvan lähitulevaisuudessa uuteen kaaokseen, sillä hallituksen joukkojen arvellaan olevan ahtaalla Talebanin kanssa.

Vetäytyminen alkoi toukokuun alussa, ja viikonloppuna Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Afganistanista kokonaan elokuun loppuun mennessä, kun alkuperäinen takaraja oli 11. syyskuuta.

Pelot siitä, että kansainvälisten joukkojen vetäytyminen antaa lisää liikkumatilaa Talebanille ovat toistaiseksi osoittautuneet aiheellisiksi. Kesäkuun aikana Taleban otti haltuunsa laajoja alueita maan pohjoisosissa.

Viikonloppuna turvallisuusjoukot ja Taleban kävivät jälleen useita taisteluita pohjoisessa, ja maanantaina tuhat afganistanilaissotilasta pakeni naapurimaa Tadzhikistaniin.

Tiistaina Afganistanin hallitus ilmoitti lähettävänsä satoja taistelijoita vastaamaan Talebanin hyökkäykseen pohjoisessa. Maan puolustusministeriö kertoi suunnittelevansa mittavaa operaatiota alueiden valtaamiseksi takaisin Talebanilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?