BBC: Taleban uhkailee seurauksilla, mikäli Nato ei vedä joukkojaan Afganistanista – ”Tulisimme reagoimaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Taleban uhkailee seurauksilla, mikäli Nato ei vedä joukkojaan Afganistanista – ”Tulisimme reagoimaan”

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on aiemmin sanonut amerikkalaisten asevoimien poistuvan Afganistanista 11. syyskuuta mennessä.

Sotilasliitto Naton helikopteri Afganistanin pääkaupungin Kabulin yllä 29. kesäkuuta 2020.

5.7. 2:03

Äärijärjestö Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen kertoo Britannian yleisradio BBC:lle, että Taleban odottaa kaikkien ulkomaalaisten sotajoukkojen vetäytyvän Afganistanin pääkaupungista Kabulista Yhdysvaltojen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

– Mikäli he jättävät joukkoja vastoin Dohan sopimusta, tulee johtomme päättämään, miten etenemme. Tulisimme reagoimaan, ja lopullinen päätös kuuluu johdollemme, Shaheen sanoo.

Talebanin lausuntoa ovat edeltäneen raportit, joiden mukaan Nato voisi jättää maahan tuhatkunta henkeä valvomaan diplomaattitehtäviä ja Kabulin kansainvälistä lentokenttää. Yhdysvallat on aikonut jättää 650 sotilasta vartioimaan Kabulissa sijaitsevaa suurlähetystöään.

BBC:n haastatteleman Shaheenin mukaan Talebanin vetäytymisvaatimus rajoittuu sotilaallisiin joukkoihin, eikä koske diplomaatteja, kansalaisjärjestöjä tai ulkomaalaisia työntekijöitä. Asevoimat voitaisiin nähdä syyskuun jälkeen miehittäjinä.

Väkivaltaisuudet ovat viime viikkoina kiihtyneet 20-vuotisen sodan repimässä maassa, ja yhä suurempi osuus pinta-alasta on päätynyt Talebanin valtapiiriin. Shaheenin mukaan järjestö ei ole kuitenkaan aikeissa miehittää Kabulia sotilaallisesti.

Qatarin Dohassa 29. helmikuuta 2020 allekirjoitetussa sopimuksessa Yhdysvallat ja Nato suostuivat vetämään joukkonsa Afganistanista, mikäli Taleban ei sallisi al-Qaedalle tai muiden äärijärjestöille liikkumatilaa hallinnoimillaan alueilla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on asettanut vetäytymisen määräpäiväksi 11. syyskuuta. Tällöin tulee kuluneeksi 20 vuotta World Trade Centerin kaksoistorneihin ja Pentagoniin kohdistuneista terrori-iskuista.

Afganistanin päätukikohdastaan Yhdysvallat veti joukkonsa jo aiemmin heinäkuussa. Liikkeen on pelätty horjuttavan maan turvallisuustilannetta. Yhdysvaltojen operaatiota johtanut kenraali Scott Miller varoitti kesäkuun lopulla, että Afganistan voisi kohdata ”vaikeita aikoja,” jos maan johto ei onnistu yhdistämään maata kansainvälisten joukkojen lähdettyä.

– Sisällissota on ehdottomasti nähtävissä, jos tämä jatkuu tällä tiellä kuin nyt, Miller sanoi harvinaisessa tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

Synkän arvion Nato-operaation tuloksista ja islamilaisen tasavallan nykytilasta esitti aiemmin myös Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai. Hän totesi afgaanien elävän paraikaa keskellä sekasortoa.

– On uskomatonta kärsimystä. Ne, jotka tulivat tänne 20 vuotta sitten ekstremismiä ja terrorismia vastaan taistelun nimissä, eivät ole vain epäonnistuneet lopettamaan niitä vaan heidän vahtivuorollaan ekstremismi on kukkinut. Tätä minä kutsun epäonnistumiseksi, Karzai totesi brittilehti Guardianin mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?