Kaksi naista kuoli salamaniskuihin Norjassa, kolmas loukkaantui vaikeasti

Naiset jäivät keskelle ukonilmaa puuttomassa tunturissa.

Ukonilma ja kova salamointi koituivat kahden norjalaisnaisen kohtaloksi. Seurueen kolmas jäsen loukkaantui vakavasti.

Kaksi naista kuoli salamaniskuihin ja kolmas loukkaantui vaikeasti, kun ukonilma pääsi yllättämään tunturivaelluksella olleet naiset Norjassa sunnuntaina illalla.

Onnettomuudesta kertoi mm. sanomalehti VG.

Turma sattui Länsi-Norjassa sijaitsevan Hareidin kunnan alueella olevalla Melshornet-tunturilla.

Pelastusjohtaja Borge Amdam kertoi VG:lle, että kolmen naisen seurue oli käytännössä tunturin huipulla silloin, kun he jäivät ukonilman keskelle.

– On hyvin epätavallista, että noin kovaa ukkosta ja rajua salamointia on tällä alueella. Nyt kaikki päättyi hyvin traagisesti, Amdam sanoi sunnuntai-illan tiedotustilaisuudessa VG:n mukaan.

Sunnuntaina sää alueella oli alkuun pilvetön ja kaunis. Iltapäivällä taivaalle alkoi kerääntyä pilviä, ja ukkosmyräkkä alkoi vähän kello 17:n jälkeen. Ukkosta ja salamointia kesti noin tunnin verran, ja myräkän jälkeen sää selkeni uudelleen.

– Säätiedotuksessa oli ennustettu, että ukkosta ja salamointia voisi tulla. Silloin kenenkään ei pitäisi olla tunturin huipulla. Mutta rajuilma tuli päälle melko nopeasti, ja sen rajuus yllätti, Amdam jatkoi.

Paikallinen pelastuslaitos sai ilmoituksen onnettomuudesta kello 17.11, kun salamaniskusta vaikeasti loukkaantunut nainen onnistui soittamaan hätänumeroon.

Pelastustehtävä oli vaativa. Pelastajien täytyi odottaa pahimman rajuilman laantumista, ennen kuin he pääsivät tunturiin.

Vaikeasti loukkaantunut nainen saatiin lopulta kuljetettua ambulanssihelikopterilla sairaalahoitoon.

Melshornet-tunturin huippu kohoaa 668 metrin korkeuteen. Se on suosittu vaelluskohde, sillä huipulta avautuvat upeat maisemat joka ilmansuuntaan. Nousu huipulle kestää 1–2 tuntia.

Norjassa rekisteröitiin sunnuntai-iltaan mennessä noin 14 000 salamaniskua. Norjan ilmatieteen laitoksen mukaan salamaniskuista 133 tapahtui Melshornet-tunturin alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?