Kolumni: Pietarilaisen 31-vuotiaan huippu­tanssijan karmea kohtalo säikäytti – Venäjästä tuli sähkö­potku­lautojen villi itä

Mariinski-teatterin balettitanssijan hurja kaatuminen tallentui videolle ja sai monet venäläiset heräämään ensi kertaa sähköpotkulautojen vaarallisuuteen, Arja Paananen kirjoittaa Pietarista.

Sähköpotkulaudat puhuttavat kovasti myös Venäjällä.

3.7.2021 8:34

Pietari

Huoli koronaviruksesta ei ole ainoa asia, joka yhdistää tällä hetkellä suomalaisia ja venäläisiä. Toinen tämän kesän kuuma yhteinen puheenaihe ovat sähköpotkulaudat ja niihin liittyvät onnettomuudet.

Molempia huolenaiheita yhdistää tosin myös se, että molemmissa maissa on paljon heitäkin, joiden mielestä mitään huolta ei ole missään.

Kansalaisten asenteet aiheuttavat puolestaan kummankin maan vallanpitäjille yhä kasvavan ongelman siitä, millaisilla keinoilla ihmisiä olisi soveliasta rajoittaa ja kuinka heidät saataisiin kantamaan huolta ensin edes itsestään – ja sitä kautta myös muista.

Pietarissa on asetettu rajoituksia sähköpotkulautojen käytölle jalkapallon EM-kisojen ajaksi. Osa keskustasta on julistettu kielletyksi sähköpotkulaudoilta, ja vuokrausfirmoja on vaadittu rajoittamaan lautojen maksiminopeuksia teknisillä säädöillä.

Pietarissa sähköpotkulautojen vaarallisuuteen herättiin alkukesästä, kun skuuttien käyttäjät aiheuttivat useita vakavia onnettomuuksia itselleen ja sivullisille. Mariinski-teatterin 31-vuotiaan tähtitanssijan David Zalejevin loukkaantuminen sai eniten julkisuutta.

Zalejevin huoleton kiitäminen tallentui valvontakameroiden nauhoille. Hän puikkelehti sähköpotkulaudallaan ihmisten lomassa jalkakäytävällä, mutta yhtäkkiä hän törmäsikin jalankulkijaan.

Zalejev lensi kadunreunaan ja löi päänsä asvalttiin. Kypärää hänellä ei ollut, kuten ei ole useimmilla muillakaan lautailijoilla Pietarissa.

Seurauksena oli vaikea päävamma. Zalejev leikattiin ja vaivutettiin pariksi viikoksi lääkkeiden avulla koomaan. Hänen kerrottiin olleen humalassa onnettomuushetkellä.

Zalejevin tämänhetkisestä voinnista ei ole tietoa, mutta tuoreeltaan arvioitiin, että hän pystyy tuskin enää palaamaan tanssijaksi.

Tähtitanssijan kohtalo herätti monet. Jos tasapainon ja kehon­hallinnan mestari, voimiensa tunnossa oleva balettitanssija voi päätyä sähköpotkulaudalta sekunneissa kuoleman rajamaille, jotain olisi tehtävä, ettei sama kohtalo odottaisi vielä kymmeniä tai satoja muita venäläisiä.

Pietarissa sähköpotkulautoja käyttävät niin nuoret kuin vanhat, ja vain harvoilla on kypärä.

Lainsäätäjät pohtivat Venäjällä parhaillaan, miten sähköpotkulautojen onnettomuuksia voisi estää. Esillä on ajatuksia lautojen maksiminopeuden teknisestä rajoittamisesta, käyttöikärajoista, kypäräpakosta ja lautojen rekisterinumeron käyttöönotosta.

Rajoituksia vastustavat he, jotka haluavat nauttia sähkö­potkulaudoilla vauhdin hurmasta ja vapauden tunteesta. Laudoista on tullut myös yksi yleinen tankojuoppoilun tapa, sillä ainakin toistaiseksi potkulautailija on Venäjän lakien näkökulmasta jalankulkija.

Sähkötön kickbike isolla etupyörällä ja kaksilla käsijarruilla on tukeva ja sopivan hidas kulkuväline Pietarin kaduille, mutta silti kypärän käyttö tuntuu ehdottoman tärkeältä.

Itse kuljen Pietarissa sähköttömällä isoetupyöräisellä kickbikella, jolla tasapaino säilyy hyvin. Vauhtia on helppo hallita kaksilla käsijarruilla ja laittamalla toinen jalka maahan.

Minulla on vain tämä yksi pää. Minä tarvitsen sitä vielä

”Mummopotkulaudasta” huolimatta käytän silti nykyisin aina kypärää, mikä tuntuu herättävän joissakin pietarilaisissa tietynlaista sääliä siitä, että olen siirtänyt suomalaisesta pyöräilykulttuurista tunnetun kypäränkäyttötyylin jopa lautailuun Venäjällä.

– Ei teidän tarvitsisi käyttää kypärää meillä Pietarissa, eräskin tuntemani naapurin mies opasti minulle vastikään.

– Eipä niin, mutta minulla on vain tämä yksi pää. Minä tarvitsen sitä vielä, vastasin hänelle.

Kirjoittaja on Venäjään erikoistunut Ilta-Sanomien erikoistoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?