Tutkimus: FFP3-maski esti korona­tartunnat jopa 100-prosenttisesti

Kirurginmaskien vaihtaminen FFP3-suojaimiin romahdutti nopeasti henkilökunnan saamien tartuntojen määrän koronapotilaita hoitavilla osastoilla.

Ilman aerosolihiukkasia tehokkaasti suodattava FFP3-hengityssuojain istuu käyttäjänsä kasvoille yleensä tiiviimmin kuin esimerkiksi kirurginmaski.

29.6.2021 11:00

FFP3-tyyppisen hengityssuojaimen käyttäminen saattaa tuoda terveydenhuollon työntekijöille jopa 100-prosenttisen suojan koronavirustartuntaa vastaan. Tavallista kirurgista kasvomaskia käyttävän hoitohenkilökunnan riski saada tartunta on puolestaan huomattavasti suurempi kuin FFP3-maskien käyttäjillä.

Tähän tulokseen tulivat brittitutkijat hoito­henkilökunnan säännölliseen testaamiseen perustuvassa tuoreessa tutkimuksessa, josta uutisoi BBC. Cambridgen yliopistosairaaloiden rahastosäätiön toteuttamaa tutkimusta ei ole toistaiseksi vertaisarvioitu, joten kyse on vasta alustavista tuloksista.

Britannian sairaalat noudattivat viime vuonna pääasiassa kansallista ohjeistusta, jonka mukaan terveydenhuollon työntekijöiden tulisi käyttää kirurginmaskeja poikkeustilanteita lukuun ottamatta. Tutkijoiden mukaan koronapotilaita hoitaneiden riski saada tartunta oli näillä suosituksilla 47 kertaa korkeampi kuin niiden, jotka työskentelivät muille potilaille tarkoitetuilla osastoilla.

Kirurgisten kasvomaskien ei ole tarkoitus suodattaa tehokkaasti ilman pikkuruisia aerosolihiukkasia, joita pidetään nykytiedon valossa koronaviruksen yhtenä tartuntalähteenä. Kirurginmaskien tehoa vähentää usein myös huono istuvuus.

Tutkimusta johtaneen tohtori Mark Ferrisin mukaan hoitohenkilökunta sai edelleen tartuntoja, vaikka kaikkia viruksen torjuntaan liittyviä ohjeita noudatettiin hyvin. Kun pandemian toinen aalto alkoi Britanniassa joulukuussa, Cambridgen yliopisto­sairaaloiden johto päätti kohentaa henkilöstön turvallisuutta koronaosastoilla.

– Kokeilematta oli ainoastaan se, olisiko FFP3-hengityssuojaimilla vaikutusta. Ja niillä oli, Ferris sanoi BBC:lle.

Aerosoleja tehokkaammin suodattavat hengityssuojaimet istuvat yleensä käyttäjänsä kasvoille tiiviimmin. Ne on jaoteltu kolmeen eri suojauskategoriaan, joista FFP3 on tehokkain ja suojaa käyttäjäänsä pienimmiltäkin hiukkasilta.

FFP3-suojainten käyttöön siirtyminen korona­osastoilla johti pian henkilökunnan saamien tartuntojen määrän jyrkkään romahdukseen. Tutkijoiden mukaan se oli pian samalla tasolla kuin niillä osastoilla, joilla ei hoideta koronapotilaita.

– Osastoilla tapahtuneisiin altistuksiin liittyvät tartunnat vähenivät merkittävästi, ja FFP3-suojaimet tuottivat 31–100 prosentin (todennäköisimmin 100 prosentin) suojan koronapotilailta tulleita tartuntoja vastaan, tutkimuksen johtopäätöksissä kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ne tartunnat, joita koehenkilöillä vielä todettiin, olivat todennäköisesti lähtöisin sairaalan ulkopuolelta.

Tutkimuksessa mukana olleen tohtori Mike Weekesin mukaan tulokset vahvistavat edelleen, että FFP3-suojainten teho on huomattavasti suurempi verrattuna kirurgisiin kasvomaskeihin.

Weekes painotti, että suhteellisen pienen ja vain yhden rahaston tekemän tutkimuksen tulokset on vielä toistettava toisaalla. Hänen mukaansa tutkimustuloksista jo nyt ilmenneet erot olivat kuitenkin niin suuria, että koronapotilaita hoitavien työntekijöiden kasvomaskien vaihtaminen FFP3-suojaimiin voisi olla jo nyt varotoimena aiheellista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?