Pietarin koronatilanne pahenee päivä päivältä – silti yli 40 000 nuorta tungeksi kaupungin keskustassa koulujen päätösjuhlissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pietarin korona­tilanne pahenee päivä päivältä – silti yli 40 000 nuorta tungeksi kaupungin keskustassa koulujen päätös­juhlissa

Pietarin viranomaiset järjestivät perinteisen Punaiset purjeet -festivaalin koulujen päättäjäisten kunniaksi, vaikka kaupungin sairaalat ovat kestokykynsä rajoilla.

Pietarissa järjestettiin perjantaina koulujen päätösjuhlat valtavine ihmismassoineen ja konsertteineen.

27.6.2021 17:39 | Päivitetty 27.6.2021 19:25

Pietarissa järjestettiin perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä valtava nuorisojuhla, kun koulunsa päättäneet ja oppilaitoksista valmistuneet nuoret juhlivat Punaiset purjeet -festivaalilla.

Venäjän median ja Pietarin kaupunginjohdon mukaan juhliin otti osaa yhteensä noin 40 000 nuorta.

Lisäksi mukana oli koulujen opettajia ja jonkin verran myös nuorten vanhempia, vaikka virallisesti vanhempia oli pyydetty jäämään koteihinsa koronavirustilanteen vuoksi.

Etukäteistietojen mukaan juhla-alueelle päästetyiltä juhlijoilta vaadittiin joko tuoretta koronatestiä, rokotustodistusta tai vasta-ainetodistusta sairastetusta taudista.

Juhlijoiden joukkoon kaduille sekoittui kuitenkin runsaasti myös muita kaupunkilaisia, ja suurella osalla juhlijoista ei ollut esimerkiksi kasvomaskia oikeaoppisesti kasvoilla.

Juhlien aikana koronavirussääntöjen rikkomisesta rangaistiin kuitenkin tiettävästi ainoastaan kahta nuorta aktivistia Marina Shirjajevaa ja Jevgenija Smetankinaa, jotka seisoivat kadulla yksinään protestikylttien kanssa. Heidän kylteissään luki:

– Samaan aikaan kun te juhlitte ja katsotte jalkapalloa, vankilat täyttyvät poliittisista vangeista.

– En odota prinssiä tulevaksi punaisilla purjeilla, vaan odotan aikaa, jolloin kaikki poliittiset vangit vapautetaan.

Dozhd-televisiokanava kiinnitti huomiota siihen, että turvavälien noudattamisesta ollut tietoakaan. Tv-kanava ihmetteli myös sitä, miksi juhlat järjestettiin ylipäätään, vaikka Pietarin sairaalat ovat kestokykynsä rajoilla ja koronaviruksen aiheuttamia päivittäisiä kuolemia tilastoidaan kaupungissa enemmän kuin koko pandemian aikana.

Toimittaja Andrei Zaharov twiittasi puolestaan, että yksi selitys Pietarin nuorisojuhlien järjestämiseen saattaa löytyä pankkiiri Juri Kovaltshukin Rossija-pankista. Rossija-pankki oli festivaalin suurin sponsori ja sai siten näyttävää mainostilaa. Kovaltshukin tiedetään kuuluvan sekä kuvernööri Aleksandr Beglovin että presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Punaiset purjeet -festivaali huipentui jälleen kerran näkyyn, kun Nevalle saapui purjelaiva tulipunaisine purjeineen. Festivaalia pidetään Pietarissa tietynlaisena koululaisten aikuistumisriittinä ja siirtymänä uuteen elämään koulun jälkeen.

Novaja gazeta -lehti julkaisi juhlista kuvakoosteen ja otsikoi sen näin:

– Matka aikuiseen kuolemaan.

Lehti kehotti katselemaan ajatuksella kuvia siitä, millainen juhla aikuistuville nuorille järjestettiin keskellä Pietarin vaikeaa koronatilannetta.

RBK-kanavan mukaan Pietarissa kuoli torstaina 99 ihmistä koronavirukseen, mikä on siihenastinen päiväennätys. Perjantaina koronakuolemia tilastoitiin Pietarissa yksi vähemmän eli 98 tapausta. Lauantaina koronakuolemia oli Pietarissa 107 ja sunnuntaina 106, kertoo Gogov.ru-sivusto.

Moskovassa ennätyksiä rikottiin puolestaan sunnuntaina, jolloin kaupungissa kuoli 114 ihmistä koronavirukseen, kertoo RBK. Kasvavan kuolleisuuden syynä pidetään koronaviruksen Intian-muunnosta eli niin kutsuttua deltavarianttia, jonka on nyt Venäjällä kaikkein yleisin ja nopeasti leviävä koronatartuntojen muoto.

Ennen nuorisojuhlan alkamista Pietarin kuvernööri Beglov kiisti Venäjän medialle, että kaupungin paheneva koronatilanne johtuisi esimerkiksi kesäkuun alussa järjestetystä talousfoorumista tai miesten jalkapallon EM-kisoista turisteineen ja yleisömassoineen.

– Jos kaikki meidän tapahtumamme järjestettäisiin niin tiukasti sääntöjä noudattaen, me eläisimme tänään aivan normaaleissa oloissa. Eli jalkapallo ei ole tässä syyllinen, ei ole syyllinen, Beglov puolusti EM-kisoja uutistoimisto Interfaxin mukaan 78-televisiolle.

Artikkelia päivitetty 27.6. klo 19.25. Lisätty Pietarin koronakuolemien lukuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?