Khashoggin murhaajat olivat saaneet puoli­sotilaallista koulutusta USA:ssa

Neljä saudia oli käynyt Yhdysvalloissa toimittaja Jamal Khashoggin murhaa edeltävänä vuonna ja saanut puolisotilaallista koulutusta.

Jamal Khashoggi murhattiin näiden ovien takana lokakuussa 2018.

23.6.2021 15:23

Neljä saudia, jotka osallistuivat toimittaja Jamal Khashoggin murhaan Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa vuonna 2018, saivat puolisotilaallista koulutusta Yhdysvalloissa murhaa edeltäneenä vuonna, New York Times uutisoi asiakirjojen ja järjestelystä tietävien lähteiden pohjalta. Koulutussopimuksen hyväksyi Yhdysvaltojen ulkoministeriö.

Koulutus tapahtui samaan aikaan, kun Khashoggin murhasta vastannut salainen yksikkö aloitti laajan kampanjan, jossa Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin vastustajia siepattiin, vangittiin ja kidutettiin.

Koulutuksen tuotti Arkansas’ssa toimivat turvallisuusyritys, jonka mukaan koulutuksessa oli enemmän kyse puolustuksesta ja se oli suunniteltu parantamaan saudijohtajien suojelua. Erään lähteen mukaan koulutus piti sisällään myös valvonnan ja lähitaistelun.

Todisteita ei ole siitä, että koulutuksen tarjonnut yritys tai sen hyväksyneet amerikkalaiset virkamiehet olisivat olleet tietoisia siitä, että koulutukseen osallistuneet saudit olivat mukana Saudi-Arabiassa käynnistyneessä kampanjassa.

Khashoggi murhattiin lokakuussa 2018, kun hän oli mennyt toimittamaan avioliittoa varten asiakirjoja entisen kotimaansa konsulaattiin Istanbulissa. Siellä hänet murhattiin. Miehen ruumista ei ole koskaan löytynyt.

Murhaoperaatioon osallistui 15 ihmistä. Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön mukaan Khashoggin murhan takana oli kruununprinssi bin Salman. Saudi-Arabia on tämän kiistänyt.

– Vuodesta 2017 lähtien kruununprinssi on hallinnut täysin kuningaskunnan turvallisuus- ja tiedusteluoperaatioita, minkä vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että saudiviranomaiset olisivat toteuttaneet tämän luontoisen operaation ilman kruununprinssin hyväksyntää, viime helmikuussa julkaistussa tiedusteluraportissa todetaan.

Saudi-Arabiassa kahdeksan ihmistä tuomittiin viime vuonna Khashoggin murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin kritisoineet sitä, että rangaistukset kohdistuivat alemman tason agentteihin eivätkä heidän esimiehiinsä ja johtajiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?