Löfven tarjoaa kompromissi­ratkaisua Ruotsin hallitus­kriisiin – hallituksen luottamus­äänestys määrä järjestää huomenna

Vasemmistopuolue kritisoi ehdotusta heti.

Pääministeri Stefan Löfven puhui medialle 17. kesäkuuta 2021.

20.6.2021 12:52

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tarjoaa maan hallituskriisiin kompromissiratkaisua.

Löfven kertoi tänään yhdessä keskustapuolueen johtajan Annie Lööfin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että kiistan osapuolille tarjotaan mahdollisuus neuvotella ratkaisu vuokrakohteiden sääntelystä. Neuvotteluihin osallistuisi niin vuokralaisten kuin kiinteistönomistajia edustavien yhdistyksien edustajia, kertoo Dagens Nyheter. Neuvotteluaikaa on syyskuuhun.

Ruotsissa on määrä äänestää huomenna Löfvenin vähemmistöhallituksen luottamuksesta sen jälkeen, kun vasemmistopuolue, ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ilmoittivat torstaina äänestävänsä epäluottamusta Löfvenille. Hallituskriisi sai alkunsa, kun vasemmistopuolue ilmaisi tyytymättömyytensä hallituksen mietintöön uusien vuokra-asuntojen sääntelyn vapauttamisesta. Vasemmiston mukaan ehdotus uhkaa nostaa vuokria. Se halusi joko luopua kokonaan mietinnöstä tai tuoda vuokralaisten edustajat mukaan neuvotteluihin, mitä hallitus nyt ehdottaa.

Uusia asuntoja koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ei ole vielä olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä. Näistä keskustapuolue on myös kannattanut vuokrasäännöstelyn purkamista.

Vasemmisto kutsui ehdotusta poliittiseksi teatteriksi

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar kutsui Löfvenin ehdotusta Twitterissä "poliittiseksi teatteriksi", vaikka sanoikin olevan hyvä, että kiistan osapuolet on otettu mukaan neuvotteluihin. Hänen mukaansa vuokrat uhkaavat yhä nousta. Dadgostar myös totesi Ruotsin radion mukaan, että vasemmisto aikoo yhä äänestää hallituksen luottamuksesta huomenna.

Löfven totesi, ettei ymmärrä Dadgostarin kritiikkiä.

– Jos antaa osapuolten etsiä ratkaisua, kyse ei ole poliittisesta teatterista, hän sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan.

Löfven toisti tiedotustilaisuudessa myös aiemman kritiikkinsä hallituskriisin luomisesta keskelle koronapandemiaa.

– Ruotsin laittaminen keskelle vaikeaa poliittista kriisiä tässä tilanteessa ei ole sitä, mitä maamme tarvitsee, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?