Aftonbladet: Ruotsin poliisi tutkii valtavaa valheellisten koronatestitulosten vyyhtiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Ruotsin poliisi tutkii valtavaa valheellisten korona­testi­tulosten vyyhtiä

Yksityisen terveydenhoitoalan yrityksen uskotaan saaneen rikoshyötyä miljoonien eurojen arvosta. Poliisi tutkii asiaa.

Huijauksesta epäilty yritys on myynyt koronatestejä 1 500 kruunun (noin 147 euron) hintaan, mutta ei ole toimittanut näytteitä analysoitavaksi.

19.6. 21:01

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että jopa yli 100 000 ruotsalaista on epäillysti saanut väärennetyn testituloksen koronatestistä. Poliisi tutkii tapausta, jossa yksityisen terveydenhoitoalan yrityksen epäillään saaneen usean miljoonan euron rikoshyödyn.

Yrityksen epäillään tarjonneen ympäri Ruotsia koronatestejä 1 500 kruunun (noin 147 euron) kappalehintaan. Testit on suoritettu asianmukaisesti, mutta näytteitä ei koskaan ole lähetetty analysoitavaksi. Tästä huolimatta asiakkaat ovat saaneet tiedon negatiivisesta testituloksesta.

– Pelkona on, että väärän negatiivisen testituloksen saaneet ihmiset eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa hoitoa. Toinen näkökulma ovat ihmiset, jotka ovat tartunnastaan tietämättään matkustelleet ja levittäneet tautia eteenpäin, hallituslähde kertoo Aftonbladetille.

Tapauksen pääepäilty on tukholmalainen terveyspalveluyrittäjä, mutta hänen lisäkseen vyyhdissä on epäiltynä myös viisi muuta henkilöä.

Aftonbladetin tietojen mukaan poliisi on pystynyt todistamaan satoja yrityksen antamia testituloksia vääriksi. Poliisi kuitenkin epäilee, että ainakin 100 000 ihmistä on saattanut saada tiedon negatiivisesta testituloksesta riippumatta siitä, onko heillä ollut koronavirustartunta vai ei.

Tutkinnanjohtaja, syyttäjä Alexandra Bittner ei halua kommentoida tapausta Aftonbladetille tutkinnan tässä vaiheessa. Hänen mukaansa siihen liittyy muun muassa salassapidettäviä asioita, ja Ruotsin terveysvalvontaviranomaiselta Ivolta odotetaan vielä lisätietoja.

Aftonbladetin mukaan epäilyjen kohteena oleva terveysalan yritys on kadonnut sosiaalisesta mediasta, kun se vielä muutamaa päivää aiemmin oli siellä hyvin aktiivinen. Myös yrityksen kotisivut on suljettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?