IS Kreetalla: Baarimikko Dimitris on tutustunut yli 500 suomalaiseen – tiskille on tuotu niin lahjoja kuin hyytävä uhkauskin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Kreetalla: Baarimikko Dimitris on tutustunut yli 500 suomalaiseen – tiskille on tuotu niin lahjoja kuin hyytävä uhkauskin

1 000 sanaa suomea hallitsevalla Dimitris Tsourounakisilla on satoja ystäviä Suomessa.

Dimitris Tsourounakisilla on paljon ystäviä Suomessa.

20.6. 6:30

Joillakin ihmisillä on kyky saada ympärillä olijat hyvälle tuulelle. Sellainen on Dimitris Tsourounakis, joka paitsi huomioi jokaisen ohikulkijan, myös muistaa heidän nimensä yhdellä kuulemalla.

Baarimikkona Creta Palm -hotellissa työskentelevällä Tsourounakisilla on myös käsittämättömän hyvä kielipää: hän osaa omien sanojensa mukaan 1 000 suomenkielistä sanaa. Se on helppo uskoa, sillä keskustelussa vilahtaa sellaisia ei-tyypillisiä sanoja kuten nahkarotsi, kermavaahto ja käyntikortti.

– Synnyin Québecissä, mutta muutin Kreetalle jo 9-vuotiaana. Olen työskennellyt baarimikkona 21 vuotta ja tässä hotellissa vuodesta 2013, Tsourounakis kertoo.

Dimitris Tsourounakis juttelee päivittäin Facebookissa suomalaisten ystäviensä kanssa.

Baarimikko myöntää auliisti, että hän rakastaa suomalaisia. Ja suomalaiset selvästi rakastavat häntä. Tsourounakis tuli suomalaisten kanssa niin hyvin juttuun, että hän alkoi järjestää heille grillijuhlia kotonaan noin seitsemän kilometrin päässä työpaikaltaan.

– Pidän niitä yleensä joka vapaapäivä. Ystäväni Suomesta tulevat tänne eri aikoina, joten niitä täytyy pitää usein. Tänä kesänä täytyy pitää tuplat, koska viime vuonna ne jäivät kokonaan väliin, hän nauraa.

Tsourounakisilla on maatila, josta suomalaiset saavat viedä vihanneksia mukanaan. He auttavat myös niiden poimimisessa.

Baariin osuvat paikalle sattumalta suomalaiset sisarukset Tuija ja Tapani Friman. He ovat käyneet Kreetalla yli 20 kertaa ja tulevat nykyään aina samaan hotelliin – eivätkä vähiten Dimitriksen takia.

– Kävimme täällä aiemmin isämme kanssa, mutta hän kuoli viime vuonna. Dimitris oli hänelle kuin oma poika. Me olemme ystäviä, ja tämä on kuin toinen koti meille, he kertovat.

– Meillä on mukana isän tavaroita ja aiomme pudottaa hänen ranta-rolexinsa Hanian satamaan, jotta hänestä olisi pieni pala aina täällä.

Tapani ja Tuija Friman ovat ystävystyneet Tsourounakisin kanssa ja pitävät häntä perheenjäsenenään.

Kun Tsourounakisin toinen lapsi, tyttö, syntyi kaksi vuotta sitten, hän koki ison yllätyksen. Frimaneilta saapui postissa jättimäinen laatikko, jossa oli vauvanvaatteita, leluja ja kirjoja.

– Suomalaiset ovat vakoilleet osoitteeni silloin, kun he ovat olleet luonani grillijuhlissa, Tsourounakis nauraa.

Tänä kesänä hänen lapsensa saavat trampoliinin, sillä yksi Tsourounakisin ystävistä haluaa tuoda sellaisen Suomesta.

– Kuljettaminen maksaa enemmän kuin trampoliini, Tsourounakis huomauttaa.

Sydämellisen baarimikon lisäksi koko hotellin henkilökunnasta on tullut Frimaneille läheinen. Kun Tapani Friman sairastui haimatulehdukseen kesken loman ja joutui sairaalaan, henkilökunnan jäseniä kävi katsomassa häntä. Sen jälkeen baariin hankittiin nollaolutta.

– Se on nimeltään ”Stefano’s beer” (Tapanin olut), Tsourounakis sanoo.

– Meillä on isän kuva hotellihuoneessa esillä. Siivooja tuo siihen joka päivä tuoreita kukkia pyytämättä, Tuija Friman kertoo.

Frimanit ovat vastanneet vieraanvaraisuuteen omalla tavallaan.

– Yhdellä lomalla neuloin 50 paria sukkia ja jaoin ne henkilökunnalle. Täällä on niin kylmät lattiat, Tuija Friman sanoo.

Eräs suomalaiskävijä pyysi Tsourounakisia Lappeenrantaan töihin. Hän kuitenkin päätti olla lähtemättä.

– Kreeta on minun paratiisini. Vähän minua kyllä kaduttaa, että en ole käynyt koskaan Suomessa, hän sanoo.

Tsourounakis huomioi jokaisen hotellin asukkaan töidensä keskellä...

...ja aina on aikaa hiukan kippistellä.

Tsourounakisin mukaan suomalaiset ovat lomalla tyytyväisiä, iloisia eivätkä aiheuta häiriöitä. Hän muistaa ainoastaan yhden tapauksen.

– Baaritiskillä oli Timo, joka oli ihan rauhallinen, kunnes hän oli juonut kahdeksan drinkkiä. Sitten hän alkoi uhota olleensa tarkka-ampuja suomalaisessa armeijassa ja uhkasi ampua minut, Tsourounakis muistelee ”Timo the sniperiksi” nimeämäänsä miestä.

Tsourounakis kertoo pitävänsä yhteyttä Facebookissa noin 500 suomalaiseen.

Miksi hän rakastaa juuri suomalaisia niin paljon?

– He ovat rehellisiä eivätkä teeskentele. He ovat aluksi sulkeutuneita, mutta kun pääset heidän sydämeensä, olet siellä ikuisesti, Tsourounakis sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?