Iranin alustavat vaalitulokset: Äärikonservatiivinen Raisi voittamassa vaalit selkeällä enemmistöllä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin alustavat vaali­tulokset: Ääri­konservatiivinen Raisi voittamassa vaalit selkeällä enemmistöllä

Raisin varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Äärikonservatiiviselle Iranin presidenttiehdokkaalle

19.6. 9:51 | Päivitetty 19.6. 10:26

Iranissa äärikonservatiivinen presidenttiehdokas Ebrahim Raisi on kerännyt 62 prosenttia äänistä ja siten voittamassa vaalit, kertovat ääntenlaskennan alustavat tulokset.

Raisi oli kerännyt 17,8 miljoonaa ääntä, kun ääniä oli laskettu 28,6 miljoonaa. Vaalien kakkonen, matalan profiilin poliitikko Mohsen Rezal jäi kauaksi Raisin taakse äänimäärissä. Hän oli lauantaina aamupäivällä kerännyt 3,3 miljoonaa ääntä.

Raisi sai onnitteluita jo ennen tulosten julkistusta

Raisille sateli jo aiemmin onnitteluita vaalivoitosta, vaikka vaalien virallista voittajaa ei ollut vielä julkistettu.

Muun muassa kaikki Raisin vastaehdokkaat onnittelivat häntä voitosta.

Vaaleissa oli noin 59 miljoonaa äänikelpoista, mutta äänestysaktiivisuuden arvioitiin jäävän alhaiseksi, 50 prosentin tuntumaan.

Kovin demokraattisiksi vaaleja ei voi myöskään kuvata, sillä Raisin kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Niin kutsuttu valvojien neuvosto kelpuutti sadoista ehdokkaaksi halunneista mukaan vain seitsemän henkilöä. Pois tiputettiin muun muassa maltillisten konservatiivien vahvin nimi, parlamentin entinen puhemies Ali Larijani.

Iranissa tärkein vallankäyttäjä ei ole presidentti vaan maan uskonnollinen johtaja. Viran nykyinen haltija Ali Khamenei täyttää kesällä jo 82 vuotta, ja 60-vuotiaasta Raisista on puhuttu myös Khamenein mahdollisena seuraajana.

Iranin presidentinvaaleja seurataan tarkasti myös ulkomailla, sillä Wienissä neuvotellaan parhaillaan Iranin ydinohjelmaa koskevan kansainvälisen sopimuksen pelastamisesta. Yhdysvallat irrottautui sopimuksesta Donald Trumpin presidenttikaudella ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?