WHO: Delta-muunnoksesta tulossa kansain­välisesti hallitseva korona­virus­kanta

Delta-virus tunnistettiin ensimmäisen kerran Intiassa, mutta on levinnyt ympäri maailman.

Britanniassa varoitetaan alueista, joilla on erityisen paljon koronavirusmuunnosta liikkeellä.

18.6.2021 22:21

Koronaviruksen delta-variantista on tulossa globaalisti hallitseva muunnos, Maailman terveysjärjestö WHO:n johtava tutkija Soumya Swaminathan arvioi Reutersin mukaan. Delta-muunnos tunnistettiin ensimmäisenä Intiassa. Se on sen jälkeen levinnyt ympäri maailman.

Britannia on tilastoinut suuren nousun delta-variantin aiheuttamien koronatartuntojen määrässä. Kyseinen muunnos on jo hallitseva koronaviruskanta Britanniassa. Myös Saksassa terveydenhuoltoviranomaiset ovat ennustaneet, että delta-variantista tulee pian hallitseva, vaikka rokotettujen määrä kasvaakin.

Swaminathan uskoo kuitenkin, että delta-variantista tulee hallitseva kanta ympäri maailman.

– Delta-muunnos on hyvää vauhtia muuttumassa dominoivaksi variantiksi globaalisti sen lisääntyneen tartuttavuuden takia, Swaminathan sanoi.

Esimerkiksi Englannin kansanterveyslaitos on arvioinut, että delta-muunnos olisi jopa 50 prosenttia tarttuvampi kuin valtavirukseksi noussut brittimuunnos, joka nykyisin tunnetaan alfa-muunnoksena.

Lue lisää: Britti­tutkimus: Nämä ovat nyt yleisimmät korona­oireet – tutkija uskoo muutoksen johtuvan delta-variantista

Suomessa on tilastoitu 213 delta-variantin aiheuttamaa tartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan.

Suomessa saatiin osoitus delta-variantin tarttuvuudesta Kanta-Hämeessä, jossa toukokuussa liikkeelle lähteneessä sairaalaepidemiassa tartunnan sai yli sata ihmistä. Epidemiaketjuun on yhdistetty myös 18 kuolemantapausta.

Tartunnan saaneiden joukossa oli sekä sairaalassa olleita potilaita että työntekijöitä. Valtaosa sairastuneista oli saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Epidemian uskotaan saaneen alkunsa, kun virus tarttui koronapotilaalta hoitohenkilökunnan jäsenelle kirurgisen maskin läpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?