Kolumni: Biden taisi sittenkin puhua Putinille sitä karua kieltä, jota tämä parhaiten ymmärtää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Biden taisi sittenkin puhua Putinille sitä karua kieltä, jota tämä parhaiten ymmärtää

Joe Biden kertoi esittäneensä Vladimir Putinille kaksi kysymystä. Niihin tiivistyi viesti, joka meni takuulla perille Putinille, Arja Paananen kirjoittaa.

Vladimir Putin ja Joe Biden kättelivät Genevessä keskiviikkona.

19.6. 9:00

Pietari

Mitä tapahtuisi, jos nettikiristäjät ottaisivat kohteekseen Venäjän talouden elämänlangan, öljynviennin? Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi esittäneensä tämän kysymyksen presidentti Vladimir Putinille Genevessä.

Hyvä kysymys, jonka Putin osasi varmasti tulkita oikein. Niin sanottu venäläinen rautalankavihje.

Toinen Bidenin kysymys koski Moskovassa tuomiotaan odottavaa amerikkalaista liikemiestä Michael Calveytä, jonka epäillään joutuneen lavastetuksi talousrikolliseksi osana suurvaltakamppailua.

– Kysyin, haluatko amerikkalaisen liike-elämän investointeja? Päästä hänet menemään. Amerikkalaiset liikemiehet eivät nykyisellään halua hengailla Moskovassa, Biden kertoi sanoneensa Putinille.

Suurvaltapelissä tuhoutuu useiden satunnaisten ihmisten elämä.

Niin ikään hyvä kysymys, sillä se tiivistää yhden maiden välisen eron. Putin voi käskyttää omia oligarkkejaan menemään ulkomaille, mutta vapaan maailman amerikkalaiset liikemiehet tulevat Venäjälle vain, mikäli he tuntevat olonsa turvalliseksi.

Michael Calveytä kohtaan esitetyt rikosepäilyt ovat järkyttäneet ja säikäyttäneet monet ulkomaalaiset liike-elämän edustajat, jotka toimivat Venäjällä.

Karu sanailu kertoo kaikkineen siitä, että Biden ja Putin saattavat sittenkin puhua kieltä, jota kumpikin ymmärtää. Tapaamisen jälkeen he vihjailivatkin, että maiden välillä saattaisi toteutua vankienvaihto vielä tämän vuoden aikana.

Calvey on yksi mahdollinen vaihdettava henkilö, vaikka Yhdysvaltain virallisesta näkökulmasta hän onkin vain yksi ”panttivanki”, jonka avulla Venäjä kiristää vapaaksi omia kansalaisiaan. Calveytä uhkaa Venäjällä jopa kymmenen vuoden vankeus väitetyistä petoksista, joiden uhrina olisi ollut Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies Artjom Avetisjan.

Biden kertoi ottaneensa esille myös ”laittomasti vangitut” amerikkalaiset Paul Whelanin ja Trevor Reedin.

Whelan kärsii 16 vuoden tuomiota vakoilusta. Whelanin kohtaloksi koitui hänen ensimmäisellä Venäjän-matkallaan vuonna 2006 tutuksi tullut ystävämies, joka tuli yllättäen tapaamaan häntä moskovalaiseen hotellihuoneeseen joulukuussa 2018. Miehen perässä tulivat pidättäjät, ja ystävämies paljastui itse FSB:n agentiksi.

Reed kärsii puolestaan Venäjällä yhdeksän vuoden tuomiota. Häntä ei tuomittu vakoilusta, vaan väitetystä poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta sen jälkeen, kun hän oli menettänyt muistinsa humalluttuaan vahvasti moskovalaisissa syntymäpäiväjuhlissa.

Sekä Trevor Reed että Paul Whelan ovat entisiä Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita, minkä vuoksi Venäjän turvallisuuspalvelu on ollut heistä kiinnostunut jo alkujaan.

Venäjän tiedetään puolestaan vaativan Yhdysvalloista vapaaksi ainakin kolmea henkilöä. He ovat laittomasta asekaupasta tuomittu Viktor Bout, huumekaupasta tuomittu lentäjä Konstantin Jaroshenko ja kyberrikoksista tuomittu Roman Seleznjov.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei ole maailman ihanteellisin, mutta kolmikkoa vastaan oleva todistusaineisto on silti hyvin erilaista verrattuna Calveyhin, Whelaniin ja Reediin.

Venäjällä on arvuuteltu myös, voisiko valmisteltava vankienvaihto koskea oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia. Lehdistösihteeri Dmitri Peskovin mukaan voisi toki, mutta vain parilla ehdolla.

– Jos amerikkalaiset vahvistavat virallisesti, että hän on Yhdysvaltain kansalainen ja työskentelee tiedustelupalveluille. Ei millään muulla tavalla, Peskov ilmoitti.

Vainoharhat ja panokset suurvaltapelissä ovat suuret, ja siinä sivussa tuhoutuu useiden satunnaisten ihmisten elämä. Toivottavasti kukaan suomalainen ei joudu koskaan osaksi tällaista peliä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?