6 suomalaisten suosikkimaata – näin matkailu avautuu tuplarokotetuille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

6 suomalaisten suosikki­maata – näin matkailu avautuu tupla­rokotetuille

Tuplarokotettujen matkustaminen helpottuu pian, mutta kohdemaan maahantulorajoitukset on silti syytä tarkistaa ennen matkaa.

18.6. 6:00

Kaksi rokoteannosta saaneiden suomalaisten matkustaminen helpottuu huomattavasti tämän kuun aikana.

Enää kotiin palatessa ei tarvita karanteeneja ja negatiivisia koronatestituloksia, vaan todistus siitä, että on saanut kaksi annosta koronarokotetta, riittää.

Matkalle lähtijän pitää silti itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Täysin rokotettujen suomalaisten matkustus vapautuu maanantaista 21. kesäkuuta alkaen.

– Siitä alkaen maahantulo Suomeen on sallittua EU-alueelta, jos matkustajalla on esittää todistus ennen Suomeen saapumista vähintään 14 vuorokautta aiemmin saadusta hyväksyttävästä covid-19 -rokotussarjasta tai alle 6 kuukautta sitten sairastetusta koronataudista, kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sisäministeriöstä kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Koronatestiin menemistä ei vaadita myöskään silloin, kun Suomeen saapuva henkilön positiivisesta koronatestituloksesta on kulunut vähintään 11 päivää. Tässä tapauksessa matkustajan tulee olla oireeton.

Ensi viikolla myös EU:n koronarokotustodistus otetaan Suomessa käyttöön. 22.kesäkuuta lähtien rokotetut saavat Omakannasta EU:n koronarokotustodistuksen, joka on maksuton ja saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kreikka on yksi suomalaisten suosikkilomakohteista.

Kolmaskin helpotus on luvassa. Tähän saakka ulkoministeriö on suositellut välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista. Nyt sekin muuttuu.

EU- ja Schengen-alueella matkustaessa kehotetaan vain noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Tarpeetonta matkustusta suositellaan kuitenkin edelleen välttämään matkustettaessa EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle. Poikkeuksena ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Näihin maihin kuuluvat Monaco, Romania, San Marino, Vatikaani, Australia, Etelä-Korea, Israel, Singapore, Ruanda ja Uusi-Seelanti. Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Ilta-Sanomat kokosi yhteen tiedot suomalaisten suosikkikohteiden maahantulovaatimuksista ja tämänhetkisistä koronarajoituksista.

Kreikka

Tuplarokotetut pääsevät Kreikkaan ilman muita todistuksia kuin rokotetodistus. Toinen rokoteannos on pitänyt saada vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa.

Kreikka on yksi suomalaisten suosimista lomakohteista.

Myös negatiivinen koronatesti tai todistus siitä, että on sairastanut koronan viimeisen 9 kuukauden aikana, antaa pääsyn maahan.

Päästäkseen koneeseen on matkustajalla lisäksi oltava todistus Passenger locator form eli plf-lomake täytettynä.

Maassa on edelleen voimassa maskipakko sekä ulkonaliikkumiskielto kello 1.30–5.00.

Museot ja ravintolat ovat auki tietyin rajoituksin, ja ulkoilmaravintoloissa ja -kahviloissa esimerkiksi musiikkiesitykset on sallittu.

Espanja

Myös Espanjaan tuplarokotettu pääsee ilman muita todistuksia, kunhan toinen rokoteannos on saatu vähintään 2 viikkoa ennen matkaa.

Mallorcalla ravintoloiden sisätilat suljetaan kello 18 ja terassit kello 23.

Espanjassa on vielä voimassa maskipakko, mutta maan pääministeri on luvannut rajoituksen lieventyvän ”pian”. Tarkkaa päivää hän ei kuitenkaan ole kertonut.

Kanariansaarista muun muassa Gran Canarialla ja Fuerteventuralla ravintolat ovat auki kello kahteen asti yöllä. Teneriffalla ja Lanzarotella ravintolat suljetaan puolilta öin.

Baleaareilla, esimerkiksi Mallorcalla, ravintoloiden sisätilat suljetaan kello 18 ja terassit kello 23. Kaupat, rannat ja puistot suljetaan jo kello 22.

Andalusiassa, jossa muun muassa suomalaisten suosima Aurinkorannikko sijaitsee, ravintolat saavat olla auki kello 00 asti, pubit ja baarit kello 02 asti.

Kroatia

Kroatiaan pääsee tällä hetkellä vapaasti ilman todistuksia Euroopan tautikeskuksen ECDC:n listaamista vihreistä maista. Suomi on kartalla tällä hetkellä kokonaan vihreä.

Kroatiassa on edelleen voimassa maskipakko. Yleisötilaisuudet on rajattu sataan henkilöön.

Baarit, kahvilat ja ravintolat saavat pitää terasseja auki klo 6–24, ruokaravintolat myös sisätiloja. Yökerhot ja diskot ovat toistaiseksi suljettu.

Muun muassa museot, kauppakeskukset, kasinot, kuntosalit ja kauneushoitolat ovat auki.

Viro

Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon vapaasti ilman karanteenivelvoitetta ja negatiivista koronatestitulosta.

Maahan siis pääsee ilman minkäänlaisia todistuksia.

Turisteja Tallinnan vanhassakaupungissa Virossa 21. heinäkuuta 2020.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd toivoo, että kaikki matkustavat suomalaiset ottavat käyttöön Finentry-palvelun, joka sujuvoittaa paluuta takaisin Suomeen.

Virossa on voimassa maskisuositus, mutta esimerkiksi elokuvateattereilla on oikeus edellyttää maskin käyttöä tiloissaan.

Visit Estonia -sivusto kertoo, että kylpylät, museot, näyttelyt, ravintolat ja baarit ovat Virossa auki paikkarajoituksin. Ravintoloissa saa anniskella alkoholia kello 10–22 välisenä aikana. Yökerhot ovat edelleen kiinni.

28. kesäkuuta alkaen maan rajoituksia puretaan niin, että sisätiloissa voidaan järjestää yli tuhannen hengen tapahtumia ja ulkotiloissa yli 5 000 ihmisen tapahtumia, jos turvaväleistä pystytään huolehtimaan ja sisätilan kapasiteetista on käytössä korkeintaan 50 prosenttia.

Nyt määrät ovat 600 ihmistä sisätiloissa ja tuhat ulkona.

Ruotsi

Ruotsi ei vaadi Suomesta matkaavalta negatiivista testitulosta eikä koronarokotetodistusta. Ruotsi poisti maahantulorajoitukset Pohjoismaiden osalta 31. toukokuuta. Suomesta pääsee maahan siis vapaasti.

Katukuvaa Tukholman keskustasta 29. toukokuuta 2021. Kuvassa koronatestimainoksia Drottninggatanilla.

Ruotsissa julkista liikennettä suositellaan käyttämään ainoastaan välttämättömiin matkoihin, ja ihmisjoukkoja ja jonoja tulee välttää. Tukholmassa maskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa vuorokauden ympäri.

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat Ruotsissa tällä hetkellä auki kello 22.30 asti, ja alkoholia tarjoillaan kello 22 asti. Myös muun muassa huvipuistot ovat auki.

Tapahtumissa on edelleen tiukat yleisörajoitukset. Sisätiloissa tapahtumissa, joissa kaikille on varattu istumapaikat, saa olla korkeintaan 50 osallistujaa, ulkotiloissa korkeintaan 500.

Norja

Nainen kuvasi Segla-vuorta Instragramiiin Senjan saarella Norjassa 6. heinäkuuta 2020.

Norjaan voi matkustaa turistina ilman karanteenia, jos tulee ETA- tai Schengen-maasta keltaiselta tai vihreältä alueelta. Suomesta keltaista aluetta on tällä hetkellä lähes koko Keski- ja Pohjois-Suomi.

Punaisia alueita sen sijaan ovat muun muassa Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Savo. Punaiselta alueelta saapuvan pitää jäädä 10 päivän karanteeniin Norjaan saapuessaan.

Norjaan saapuva täysin rokotettu tai sellainen, joka on sairastanut koronan korkeintaan 6 kuukautta sitten, ei joudu karanteeniin. Ihmiset testataan Norjaan saapuessa, tai testi pitää tehdä korkeintaan kaksi päivää maahan saapumisen jälkeen.

Lue lisää: Suomalaisten suosima loma­kohde ajautui ahdinkoon – Kreeta on vain varjo entisestään

Artikkelia muokattu kello 17.45. Korjattu Norjan ja Kroatian maahantulovaatimuksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?