Toimittajat grillasivat Putinia – ”Mitä te pelkäätte?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittajat grillasivat Putinia – ”Mitä te pelkäätte?”

Venäjän presidentti Vladimir Putin joko kierteli tai jätti tyynesti vastaamatta itselleen kiusallisiin kysymyksiin koskien muun muassa Aleksei Navalnyia ja mielenosoituksia Venäjällä.

16.6. 22:53

Yhdysvaltalaisen televisiokanava ABC:n toimittaja Rachel Scott osallistui Putinin tiedotustilaisuuteen keskiviikkona Sveitsin Genevessä ja esitti Putinille tiukkoja kysymyksiä tämän poliittista vastustajista.

– Lista poliittisista vastustajistanne, jotka ovat joko kuolleita tai vangittuja, on pitkä. Aleksei Navalnyin järjestö vastustaa korruptiota sekä ajaa vapaita ja reiluja vaaleja, mutta Venäjä on julistanut järjestön laittomaksi ja kutsuu sitä ääriliikkeeksi. Olette torjuneet jokaisen, joka kannattaa hänen valtaannousua. Kysymykseni kuuluukin, herra presidentti: mitä te pelkäätte niin paljon, Scott tivaa Putinilta.

Yllä olevalla videolla Putinin reaktio kysymykseen.

Putin kiersi kysymyksen poliittisten vastustajien kohtalosta ja puhui muun muassa loppiaisena Washingtonissa tapahtuneesta Capitol-kukkulan valtauksesta ja mainitsi toukokuussa 2020 George Floydin kuoleman myötä käynnistyneet Black Lives Matter -mellakat.

– Tunnemme sympatiaa Yhdysvaltoja kohtaan, mutta emme halua sellaista tapahtuvan Venäjällä, Putin sanoi.

Putinin mukaan poliittisilla vastavoimilla on oikeus toimia Venäjällä, mutta ääriliikkeet ovat poikkeus. Putinin mukaan "tämä järjestö, josta puhut” on toiminut laittomasti ja uhannut toiminnallaan horjuttaa kansallista turvallisuutta. Hän ei maininnut Navalnyia nimeltä.

– He ovat julkisesti pyytäneet rikkomaan lakia ja kutsuneet alaikäisiä osallistumaan. He ovat puhuneet polttopullojen käytöstä viranomaisia, muun muassa poliisia, vastaan, Putin sanoi.

– Pelolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, Putin päätti vastauksensa.

Putinin vastaus ei Scottia tyydyttänyt, ja hän esittikin Putinille jatkokysymyksen, jonka aluksi hän huomautti, ettei Putin vastannut hänen alkuperäiseen kysymykseensä.

– Jos kaikki poliittiset vastustajanne ovat kuolleita, vankilassa, myrkytettyjä, eikö se ole viesti, ettette halua reilua poliittista kilpailua, Scott kysyi.

Putin jatkoi vastauksessaan puhumalla Capitol-kukkulan tapahtumista.

– Siitä puheen ollen, kuka tappaa keitä ja kuka vangitsee keitä. Ihmiset, jotka tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressiin, esittivät poliittisia vaatimuksia. Yli 400 ihmistä on syytettynä ja osaa heistä odottaa jopa 25 vuoden vankilatuomio. Osa heistä tapettiin poliisin toimesta.

Putinin mukaan vastaavaa tapahtuu monissa maissa. Hän toisti aiemman toteamuksensa, että Venäjä kokee sympatiaa Yhdysvaltoja kohtaan, mutta ei halua vastaavaa tapahtuvan kotimaassaan.

Joe Biden ja Vladimir Putin keskustelivat noin kolmen tunnin ajan Sveitsissä järjestetyssä huippukokouksessa.

Scottin toiminta tiedotustilaisuudessa kerää ylistystä Twitterissä. Monet kommentoijat sanovat Putinin kehonkielen viestivän hänen olevan raivoissaan Scottin grillatessa häntä.

– Vau! Amerikkalaiset journalistit. Niin suoria, pelottomia ja anteeksiantamattomia. Rakastan sitä, eräs Twitter-käyttäjä kommentoi.

– NOIN kysytään kysymyksiä, toinen ylistää.

– Kiitos, kun näytät yleisölle, mitä journalismi todella on, kolmas sanoo.

Myös muut länsimaiset toimittajat esittivät Putinille tiukkoja ja kiusallisia kysymyksiä. Kanadalainen journalisti Tamara Alteresco kertoi 9-vuotiaan tyttärensä ihmetelleen, miksi huippukokous ”on niin iso juttu”.

– Haluaisin, että selitätte meille omin sanoin, herra presidentti, miksi (Venäjän ja Yhdysvaltojen) suhde on niin monimutkainen. Lisäksi haluaisin tietää, miksi nuoret eivät saa osoittaa mieltään Venäjällä, Alteresco kysyi.

Putin lopetti lehdistötilaisuudensa pikaisesti ja jätti vastaamatta kanadalaistoimittajan esittämään viimeiseen kysymykseen.

Putin totesi vastauksensa aluksi pitävänsä hienona asiana sitä, että Alterescon nuori tytär on kiinnostunut tällaisista asioista. Hän sanoi, että suurimpien ydinasevaltioiden on tehtävä maailmasta turvallinen ja hyvä koti kaikille maailman ihmisille.

Putinin mukaan valtiot keskustelevat säännöistä, joiden mukaan ydinaseita ei käytetä ja siitä, että joet ja meret pysyvät puhtaina, ruokaa riittää kaikille ja kaikilla on mahdollisuus koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Kiitos ja hyvää illanjatkoa, Putin sanoi ja lopetti tiedotustilaisuuden.

Hän ei vastannut mielenosoituksia koskevaan kysymykseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?