Valko-Venäjä toi Ryanairin lennolta pidätetyn aktivistin jälleen median eteen – BBC marssi ulos tiedotus­tilaisuudesta

BBC:n toimittajan mukaan Raman Pratasevitsh puhui pakon alaisena eikä BBC siksi osallistunut tiedotustilaisuuteen.

Raman Pratasevitsh puhui jälleen medialle.

14.6.2021 17:28

Valko-Venäjällä pidettiin maanantaina tiedotustilaisuus, jossa median eteen tuotiin toukokuun lopussa pidätetty ja vangittu oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh. Pratasevitsh oli ollut matkalla Kreikasta Liettuaan, kun häntä kuljettanut kone laskeutui Minskiin pommiuhkauksen takia. Aktivisti ja hänen tyttöystävänsä pidätettiin.

Vangittuna yhä oleva Pratasevitsh sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa terve ja voivansa ”mainiosti”. Hän myös väitti, ettei häntä ollut pakotettu tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Minulla on kaikki hyvin. Kukaan ei hakannut minua, kukaan ei koskenut minuun, Pratasevitsh väitti.

– Ymmärrän aiheuttamani vahingon ei pelkästään valtiolle vaan myös maalle. Haluan nyt tehdä kaikkeni korjatakseni tilanteen.

BBC:n paikalla ollut toimittaja Jonah Fisher twiittasi, että BBC marssi tilaisuudesta ulos.

– Olemme juuri kävelleet ulos. Emme osallistu, kun hän selkeästi on pakon alaisena, Fisher twiittasi.

Myös oppositio on kritisoinut Pratasevitshin lausuntoa ja sanonut aktivistin antaneen sen pakotettuna.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Pratasevitsh on median edessä. Jo pian Pratasevitshin pidätyksen jälkeen Valko-Venäjä julkaisi ”tunnustusvideon,” jossa oppositioaktivisti väitti olevansa joukkolevottomuuksien takana ja tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Kesäkuun alussa Pratasevitsh nähtiin Valko-Venäjän valtiollisen tv-kanavan haastattelussa, jossa hän muun muassa sanoi olleensa organisoimassa valtion vastaisia mielenosoituksia viime vuonna ja ylisti Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavaa Aljaksandr Lukashenkaa. Pratasevitsh esiintyi videolla itkuisena ja hermostuneen oloisena.

Videot on tuomittu laajalti ja esimerkiksi 1,5 tuntia kestänyttä haastattelua on kutsuttu häpeälliseksi ja Pratasevitshin tunnustusta epäuskottavaksi.

Länsimaissa on määrätty pakotteita Valko-Venäjää vastaan Pratasevitshin tapauksen johdosta. Lisäksi YK:n alainen ilmailujärjestö on ilmoittanut tutkivansa tapauksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?