Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat: seuraa näitä 5:ttä asiaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

5 asiaa, joita Bidenin ja Putinin huippukokouksessa seurataan – luvassa yksi jyrkkä poikkeus totutusta

Vuoden odotetuin kohtaaminen tapahtuu hyisissä tunnelmissa, mutta myös toivoa pienistä edistysaskelista on. Poikkeuksellista Bidenin ja Putinin tapaamisessa on se, että yhteistä lehdistötilaisuutta ei nähdä.

15.6. 19:50
  • Ilta-Sanomat seuraa tiiviisti Bidenin ja Putinin tapaamista keskiviikkona. Lue tästä huippukokouksen asetelmat.

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin mahdollisuuksia saavuttaa keskiviikon huippukokouksessa merkittävää liennytystä on pidetty lähes olemattomina, niin huonot Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat.

Kuvaavan arvion tilanteesta esitti Venäjän valtion sijoituksista vastaavan RDIF-rahaston johtaja Kirill Dmitriev CNBC:n haastattelussa toissa viikolla.

– Vertaan Yhdysvallat–Venäjä-suhdetta putoavaan veitseen, ja meidän täytyy napata se kiinni, ennen kuin se osuu lattiaan.

Välejä kiristävät yhä Ukrainan kriisi ja sen vuoksi Venäjälle langetetut pakotteet, Venäjän toteuttama vaalihäirintä ja maan ihmisoikeusrikkomukset sekä tuoreimpana Valko-Venäjän sortotoimien tukeminen. Venäjä ei siedä Yhdysvaltain merkittävää vaikutusvaltaa maailmalla ja syyttää sen pyrkivän Venäjän eristämiseen ja epävakauden lietsomiseen.

Yhdysvalloissa Bidenia on arvosteltu siitä, että Putin saa jo pelkästään huippukokouksen järjestämisellä ansaitsematonta arvostusta.

– Sen sijaan että Putinia kohdeltaisiin kuin gangsteria, joka pelkää omaa kansaansa, me annamme hänelle arvokkaan Nord Stream 2 -kaasuputken ja oikeutamme hänen toimintansa huippukokouksella. Tämä on heikkoutta, kritisoi republikaanisenaattori Ben Sasse, kun tieto huippukokouksesta tuli.

Lue lisää: Biden ja Putin tapaavat keskiviikkona – Tutkijat: Putin sai tavoitteensa läpi jo paljon aikaisemmin

Arvostelun vuoksi Bidenin uskotaan olevan huippuvarovainen. Putinilla taas on vain vähän tai ei lainkaan hävittävää, vaikka hän ei taipuisi tuumaakaan.

Putinin uskotaan jopa pyrkivän mieluummin pitämään suhteet jäisinä, jotta Yhdysvallat ja maailma olisivat varpaillaan. Putinin logiikan mukaan silloin Venäjää kuunnellaan sen suurvalta-aseman mukaisesti.

– Venäjä näyttää satsaavan mieluummin suhteisiin, joissa on hankausta kuin että sitä ei olisi, kiteytti NPR:n haastattelema Brookings-instituutin asiantuntija, Putinin Helsingin huippukokouksessa Yhdysvaltain delegaatiossa tavannut Fiona Hill.

Seuraavassa arvioita siitä, mitä seikkoja keskiviikkona Sveitsissä tarkkaillaan ja mitä on mahdollisuus saavuttaa.

1. Vertailu Trumpiin

Bidenin Euroopan-kiertueella on toistuvasti tehty vertailuja Trumpin taannoisiin Euroopan-matkoihin, ja vertailu vain kiihtyy kohti keskiviikkoa.

Biden saapuu huippukokoukseen eurooppalaisten kumppaneiden lämpimien kädenpuristusten evästämänä, toisin kuin Trump, joka ärhenteli liittolaisille ja myötäili Putinia eri käänteissä.

Trumpin tulkittiin Helsingin huippukokouksessa 2018 jopa nöyristelleen Putinin edessä, kun hän totesi luottavansa Putinin sanaan, ettei Venäjä ollut sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin kuuluisassa lehdistötilaisuudessaan Helsingissä heinäkuussa 2018.

Bidenilta on Putinille luvassa vain kovistelua.

– Kerron hänelle, mitä haluan hänen tietävän, Biden totesi Euroopan-matkansa aluksi.

Jopa Putin itse esitti pikaisen Trump-vertailun, kun hän NBC:n haastattelussa totesi odottavansa Bidenilta ”vähemmän impulsiivisia” päätöksiä kuin Trumpilta. Toisaalta Putin kuvaili Trumpia ”poikkeukselliseksi, lahjakkaaksi henkilöksi”. Vastaavia määritelmiä ei Bidenista herunut.

2. Henkilökemiat

Biden ja Putin eivät ole kaihtaneet edes henkilöön menevää kommentointia ennen tapaamistaan. Biden nostatti aiemmin kohun luonnehtimalla Putinia ”tappajaksi”, ja Putin kuittasi takaisin venäläisellä sanonnalla ”joka haukkuu, on itse se”.

Bidenin tulkittiin kommentillaan haluavan osoittaa Putinille, että on tarvittaessa valmis ottamaan myös koviksen roolin suhteissa. Biden on myös ennen tapaamista varoittanut Venäjän joutuvan kohtaamaan toimintansa seuraukset.

Itse huippukokouksessa mielenkiinto kohdistuukin siihen, jatkuuko sama hyinen linja. Millainen on miesten kemia kahden kesken?

Varapresidentti Biden ja pääministeri Putin kohtasivat Moskovassa maaliskuussa 2011. Sen jälkeen Venäjä on kääntynyt yhä itsevaltaisempaan suuntaan ja maiden välit heikentyneet jatkuvasti.

NBC:n haastattelussa Putin oli jo sovittelevampi ja analyyttisempi.

– Olen tottunut hyökkäyksiin … mikään ei yllätä minua, Putin sanoi.

Hän myös luonnehti Bidenia ”urapoliitikoksi”, joka on viettänyt koko aikuisen elämänsä politiikassa. Putin totesi myös, että Trump oli aivan eri puusta, kun tämä tuli politiikan ulkopuolelta.

3. Mitä tapahtuu kulisseissa?

Bidenin ja Putinin kemioiden kohtaamista ei Sveitsissä kuitenkaan päästä seuraamaan kovin läheltä, sillä yhteistä lehdistötilaisuutta ei tule. Näin pois jää myös vertailu Trumpin ja Putinin show’hun Helsingissä.

Presidentti Joe Biden piti lehdistötilaisuuden Nato-huippukokouksen yhteydessä Brysselissä maanantaina. Kysymykset koskivat pääasiassa tulevaa Putin-tapaamista.

Biden ja Putin pitävät Sveitsissä vain omat lehdistötilaisuudet, mikä on jyrkkä poikkeama aiemmista huippukokouksista.

Biden selitti päätöstään sillä, että haluaa pysyä pelkästään asialinjalla.

– Tämä ei ole kilpailu siitä, kuka suoriutuu parhaiten lehdistötilaisuudesta tai yrittää parhaiten nolata toisen, Biden sanoi.

– Tässä on kyse siitä, että teen selväksi, mitkä ovat ehtoni paremmille suhteille Venäjään. Paras keino on meidän tapaamisemme ja keskustelumme … en halua, että huomio kohdistuu siihen, käteltiinkö tai kumpi puhui enemmän.

Bidenin ja Putinin huippukokouksen pitopaikkana on Villa La Grande huvila Genevessä, Sveitsissä.

Bidenin päätöstä on pidetty toisaalta nerokkaana, koska näin hän vie Putinilta keinon loistaa parrasvaloissa. Toisaalta Bidenin vastustajat ja venäläismedia voivat heittää ilmaan epäilyksen, eikö ikääntynyt presidentti usko selviytyvänsä sanailusta Putinin kanssa.

Koska lehdistötilaisuutta ei ole, miehet nähtäneen julkisesti vain tapaamisen alussa ja ehkä jossakin kuvaajille järjestettävässä istuntotuokiossa – josta todennäköisesti tehdään sitten runsaasti päätelmiä kehonkielestä.

Keskeiseen rooliin nousevatkin jälkikäteen medialle tapaamisen kulisseista vuodetut tiedot. Vuodot voivat olla myös tarkoituksellisia oman roolin korostamiseksi.

4. Missä edistystä?

Koska vaikeissa asioissa ei ole odotettavissa edistystä, huomio kiinnittyy niihin, joissa se on mahdollista.

– Emme etsi konfliktia. Yritämme ratkaista toimia, joiden koemme olevan ristiriidassa kansainvälisten normien kanssa. Se on asia numero yksi. Asia numero kaksi on se, missä voimme työskennellä yhdessä, sanoi Biden huippukokouksen alla.

Kokoukselta odotetaan vähintään yhteisymmärrystä koronan ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Ilmakuvaa tulevalta kokousareenalta.

Jos hyvin käy, maat voivat sitoutua myös vakauden ylläpitoon Korean niemimaalla tai saavuttaa yhteisymmärrystä esimerkiksi Iranin ydinohjelmakysymyksessä ja Afganistanin terrorismin vastaisessa taistelussa Yhdysvaltain tulevan vetäytymisen jälkeen.

Yksi etukäteisarvio on, että huippukokous palauttaisi diplomaattisia suhteita lähemmäs normaalitilaa.

Kummankin maan lähettiläät ovat tällä hetkellä poissa asemapaikoiltaan kiistojen vuoksi, Yhdysvaltain lähetystö Moskovassa toimii vajaamiehityksellä, ja venäläiset joutuvat hakemaan viisumia Yhdysvaltoihin kolmansista maista.

– Työtä pitää tehdä diplomaattisuhteiden palauttamiseksi vähintään minimitasolle, että Yhdysvallat voi toimia Venäjällä ja päinvastoin, linjasi Georgetownin yliopiston Euroopan ja Euraasian keskuksen johtaja Angela Stent Foreign Policy -lehdelle.

5. Puheenaihe: vakaus

Kumpikin maa on etukäteen käyttänyt samaa termiä huippukokouksen tavoitteistaan: ”strateginen vakaus”.

Tällä tarkoitetaan sitä, että maat saavuttaisivat tilanteen, jossa jatkuva nokittelu lientyisi ja niitä ei uhkaisi ajautuminen suoraan aseelliseen konfliktiin. Tavoite lähtee periaatteessa, jonka kumpikin maa tunnustaa.

– Venäjällä on yhä Yhdysvaltain kanssa suurin ydinasearsenaali maapallolla. Venäjä on yhä YK:n turvaneuvoston pysyvä jäsen. Pidimme siitä tai emme, meidän täytyy työskennellä Venäjän kanssa tietyissä keskeisissä haasteissa, linjasi Bidenin Venäjä-avustaja Eric Green viime viikolla.

Sveitsiläissotilaat vartioivat Venäjän edustustoa Genevessä maanantaina.

Muun maailman kannalta tervetullein ja vakauttavin päätös olisi aseriisuntaneuvottelujen jatkaminen. Niitä voisi rakentaa alkuvuodesta jatketun Start-ydinaserajoitussopimuksen pohjalle.

Carnegie-rauhaninstituutin asiantuntija James Acton arvioi kuitenkin Foreign Policylle, että maiden intressit ovat hyvin erilaiset ja sopiminen siksi vaikeaa. Yhdysvaltoja huolettavat Venäjän uudet asekeksinnöt, kuten ydinkäyttöiset torpedot ja risteilyohjukset kun taas Venäjää rassaavat tavanomaiset aseet eli Yhdysvaltain ohjuspuolustus ja täsmäohjukset. Näistä kumpikaan ei jousta.

Asiantuntijat kuitenkin näkevät, että yhdessä teemassa intressit voivat yhtyä.

Yhdysvallat epäilee Venäjää laajoista verkkohyökkäyksistä ja haluaa lopettaa ne, ja vaikka Venäjä kiistäisi syyllisyytensä, maalla on syytä pelätä, että Yhdysvallat vastaisi omilla verkkohyökkäyskyvyillään.

– Kyberasioissa voidaan saavuttaa edistystä juuri ”strategisen vakauden” sateenvarjon alla, kommentoi FP:n haastattelema turvallisuusalan Center for New American Security -ajatushautomon Andrea Kendall-Taylor, joka toimi aiemmin Bidenin Venäjä-asiantuntijana.

– Pienemmätkin tapaukset voivat nopeasti eskaloitua ydinaseiden käytöksi, joten me haluamme asettaa sääntöjä ja saavuttaa yhteisymmärryksen näissä eri kysymyksissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?