Naton Stoltenberg: Suhteet Venäjään aallonpohjassa, mutta vuoropuheluun pyritään myös - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Naton Stoltenberg: Suhteet Venäjään aallon­pohjassa, mutta vuoro­puheluun pyritään myös

Pääsihteerin mukaan Kiina on sotilasliitolle "haaste", mutta uutta kylmää sota sen kanssa ei haluta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvattiin Brysselissä 14. kesäkuuta 2021.

14.6. 11:08

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliiton suhteet Venäjään ovat huonoimmillaan sitten kylmän sodan päättymisen. Brysselissä alkavaan Naton huippukokoukseen saapuneen pääsihteerin mukaan syynä on Venäjän aggressiivinen käytös niin lähinaapureitaan kuin omia kansalaisiaan kohtaan.

Stoltenberg kuitenkin korosti, että suhteiden heikosta tilasta huolimatta Nato pyrkii yhä myös vuoropuheluun Venäjän kanssa. Se ei ole heikkouden vaan vahvuuden merkki, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan onkin hyvä asia, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat toisensa keskiviikkona Genevessä.

Toinen merkittävä puheenaihe tämän päivän nato-huippukokouksessa on suhtautuminen Kiinaan. Stoltenbergin mukaan Kiina ei ole läntiselle sotilasliitolle "vastustaja" tai "vihollinen", eikä sen kanssa aiota ajautua uuteen kylmään sotaan.

–  Meidän on kuitenkin vastattava yhdessä, liittoutumana, niihin haasteisiin, joita Kiinan nousu merkitsee turvallisuudellemme, Stoltenberg sanoi.

Hän mainitsi haasteista muun muassa Kiinan sotilaallisen varustautumisen. Lisäksi etnisten vähemmistöjen kohtelu ja omien kansalaisten valvonta osoittaa, ettei Kiina jaa samoja arvoja länsimaiden kanssa, Stoltenberg jatkoi. Hänen mukaansa yhteistyötä puolestaan tarvitaan muun muassa toimissa ilmastonmuutosta vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?