Selvitys: Lääkärit väärensivät Navalnyin potilastiedot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tukijat onnistuivat saamaan haltuunsa Navalnyin alku­peräiset potilas­tiedot – ”Omskin konnat” väärensivät myrkytyksen vahvistaneet paperit

Aleksei Navalnyin tukijoukot kertovat saaneensa haltuunsa Omskin sairaalan alkuperäiset potilastiedot, jotka koskevat oppositiopoliitikkoon viime kesänä kohdistunutta myrkytystä.

Kesällä 2019 otetussa arkistokuvassa Aleksei Navalnyi osallistui oikeuden istuntoon, jossa käsiteltiin hänen osallistumistaan laittomaan mielenosoitukseen.

11.6. 14:24

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tukijoiden mukaan siperialaiset lääkärit väärensivät potilastiedot, jotka sisälsivät todisteita tähän viime kesänä kohdistuneesta myrkytyksestä. Navalnyin liittolaiset julkaisivat asiaa koskevan selvityksensä torstaina, ja siitä uutisoi muun muassa Moscow Times.

Navalnyi oli palaamassa viime elokuussa lentäen Tomskista Moskovaan, kun hän sai voimakkaita myrkytysoireita. Lentokone laskeutui Omskiin, jossa häntä hoitivat ensimmäisenä Omskin kaupunginsairaalan lääkärit.

Lääkärit kertoivat tuolloin lausunnossaan, ettei Navalnyille tehdyissä testeissä ollut löytynyt minkäänlaisia myrkytyksen merkkejä. Myöhemmin kansainvälinen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sekä kolme eurooppalaista laboratoriota vahvistivat, että Navalnyin elimistöstä oli löytynyt jälkiä novitshok-hermomyrkystä.

Navalnyin tukijat kertovat selvityksessään, että he onnistuivat marraskuussa 2020 saamaan huijaamalla haltuunsa Omskin sairaalan arkistolta oppositiopoliitikon alkuperäiset potilastiedot. Dokumentteja verrattiin viralliseen versioon, jonka sairaala toimitti kuukautta myöhemmin.

Selvityksen mukaan alkuperäisissä dokumenteissa kerrotaan, että Moskovassa tutkituista verinäytteistä löytyi merkkejä koliiniesteraasin estäjästä, mikä viittaa hermomyrkyllä tehtyyn myrkytykseen. Virallisista dokumenteista tätä tietoa ei löydy.

– Omskin konnat vain yksinkertaisesti heittivät sen pois, piilottivat sen meiltä ikään kuin sitä ei olisi koskaan ollut olemassa, sanoi Navalnyin tukijoukkoihin kuuluva Marija Pevtshih.

Pevtshih moitti myös Venäjän viranomaisia siitä, että nämä ovat kieltäytyneet tutkimasta Navalnyin myrkytystä ja sen sijaan osoittelevat syyttävällä sormellaan länsimaita, jotka pyrkivät heidän mukaansa peittelemään kritiikillään omien yhteiskuntiensa epäkohtia.

Navalnyin hoidosta vastannut Aleksandr Murahovski antoi elokuussa 2020 lausuntoa oppositiopoliitikon terveydentilasta Omskin kaupunginsairaalassa. Hän toimii nykyisin Omskin alueen terveysministerinä.

Navalnyin tukijoiden mukaan Navalnyin sairastumista kommentoivat dokumenteissa samat viranomaiset, jotka kieltäytyivät helmikuussa avaamasta myrkytystä koskevaa tutkintaa.

– Rikostutkintamenettelyyn liittyvissä tarkastuksissa saadut tiedot viittaavat siihen, että useat Navalnyin sairaalahoitoon liittyvät tapahtumat oli lavastettu etukäteen. Lavastajina toimivat Navalnyin liittolaiset, tarkoituksenaan valmistella poliittista provokaatiota, viranomaiset toteavat selvityksen mukaan dokumenteissa.

Navalnyi lennätettiin lopulta Omskista Saksaan, jossa hän toipui myrkytyksestä ensin berliiniläisessä sairaalassa. Hän palasi Venäjälle tammikuussa ja suorittaa nyt 2,5 vuoden tuomiota vankileirillä.

Maaliskuussa protestina aloittamansa syömälakon Navalnyi keskeytti 24 päivää myöhemmin. Reutersin mukaan syömälakon vuoksi rajusti laihtuneen oppositiopoliitikon tukijat kertoivat perjantaina tämän terveydentilan parantuneen.

– Aleksei Navalnyi on nyt paljon paremmassa kunnossa. Joka kerta kun hänelle kerrotaan uutisia, hän sanoo olevansa järkyttynyt, Navalnyin liittolainen Ivan Zhdanov sanoi.

Hän viittasi uutisilla moskovalaisen oikeusistuimen maanantaiseen päätökseen julistaa Navalnyin verkosto ”äärijärjestöksi”. Päätös estää esimerkiksi Navalnyin asettumisen ehdolle syyskuussa koittavissa parlamenttivaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?